Image
Nieuw kantoor van 11.11.11 onder coördinatie van Adolphe Baduda

Een frisse wind in ons kantoor in DR Congo

Actualiteit

11.11.11 wil dicht bij haar internationale partners staan. De verplichte sluiting van ons kantoor in Burundi, dat instond voor de begeleiding in zowel Rwanda als Burundi, bemoeilijkte deze visie. In het oosten van DR Congo, regio Grote Meren, hebben we gelukkig een kantoor dat we begin dit jaar verder wisten uit te bouwen, met Adolphe Baduda als nieuwe coördinator. We vroegen hem naar de werking en toekomstplannen van zijn kantoor.

 

Waar houdt 11.11.11 zich mee bezig in de regio Grote Meren?

Begin dit jaar verhuisden ons kantoor van Kinshasa naar Bukavu, Oost-Congo. Maar we blijven wel een kleine antenne behouden in de hoofdstad. Inhoudelijk is er weinig veranderd: we blijven vooral inzetten op het thema 'democratisering', want dat is en blijft de grootste uitdaging. We willen meer respect voor mensenrechten, een participatieve rol voor het middenveld, een goed bestuur en meer corruptiebestrijding. In Rwanda en Burundi steunen we ook enkele initiatieven die eerder in de sociaal-economische sfeer thuishoren, maar altijd met het oog op een versterking van het middenveld. In de mijnstreek van Katanga werken we samen met ngo’s die rond de milieu-impact van de mijnsector actief zijn.

Image
Adolphe
Adolphe Baduda

Wat is jullie nieuwe aanpak?

Tot zo’n zeven jaar geleden werkten we bijna uitsluitend met één pakket vaste partners. Maar de volatiele situatie in de regio leerde ons dat het beter is om ruimte te laten voor het ondersteunen van punctuele partners. Deze flexibiliteit leidde tot de oprichting van een fonds voor mensenrechtenactivisten die gevaar lopen en een veilig onderkomen nodig hebben. We proberen ook interessante burgerinitiatieven of jongerenorganisaties ad hoc te steunen, waarvan La Lucha en Filimbi de meest bekende voorbeelden zijn. Hun acties hebben vele lokale initiatieven geïnspireerd.

Doordat deze jongeren hun weg op social media heel goed vinden, hebben ze een groot bereik en sterke mobilisatiekracht. Dit werkt erg prikkelend voor de meer traditionele ngo’s, die daardoor zelf ook meer inzetten op communicatie, mobilisatie en gerichte acties, om zo tastbare realisaties te behalen. Eén concreet voorbeeld waren de acties tegen het derde mandaat voor president Kabila. Zonder de campagnes en mobilisaties waren we bijna zeker afgegleden naar een nieuwe dictatuur. We realiseren ons dat met de aanstelling van Tshisekedi niet zomaar alle problemen oplost zullen worden, maar je ziet dat hij stevig onder druk staat door de bevolking om concrete vooruitgang te boeken, zoals beter openbaar vervoer in Kinshasa.

We blijven vooral inzetten op het thema 'democratisering', want dat is en blijft de grootste uitdaging. We willen meer respect voor mensenrechten, een participatieve rol voor het middenveld, een goed bestuur en meer corruptiebestrijding.

Image
Nieuw kantoor van 11.11.11 onder coördinatie van Adolphe Baduda
Het team van Adolphe Baduda

Wat brengt de toekomst?

Ik wil op korte termijn samen met mijn collega’s een nieuw project voor jongeren lanceren. We zien dat ze heel nieuws- en leergierig zijn, maar er zijn nauwelijks bibliotheken of dergelijke waar ze kunnen samenkomen om de actualiteit te bespreken, Daarom zetten we de deuren van ons nieuwe kantoor in Bukavu open. We willen hen de mogelijkheid geven om hier nieuwe ideeën op te doen en hen inspireren om zich meer in te zetten voor een betere toekomst voor ons land.

Uw gift zorgt ervoor dat Adolphe van het nieuwe 11-kantoor in DR Congo een succes maakt!