Image
Bossen

Cacao en chocolade als oplossing voor de ontbossing in Peru en Ecuador

Zorgplicht

De Vlaamse organisatie Bos+ laat zien dat samenwerking met plaatselijke gemeenschappen op een duurzame en eerlijke manier kan. Deze organisatie ondersteunt cacaoboeren in Ecuador en Peru bij het duurzaam produceren van cacao. Daarnaast helpen ze bij de bescherming en het beheer van de bossen om te voorkomen dat er stukken regenwoud worden gekapt voor de houtkap en aardolieontginning. 

Ecuador en de Waorani

In Ecuador beheert de inheemse Waorani bevolkingsgroep zo’n 1 miljoen hectare grond, waarop zij voornamelijk cacao produceren. Hier biedt Bos+ samen met de Ecuadoraanse NGO EcoCiencia, ondersteuning aan de Waorani bevolkingsgroep bij de productie van cacao. In ruil hiervoor beloven de Waorani het regenwoud te beschermen tegen de boskap. 

Peru en de Yanesha-gemeenschap

Het Yanesha gemeenschapsreservaat in Peru is rijk aan natuurlijke rijkdommen. Samen met onder andere de koepelvereniging van de lokale gemeenschap verbetert Bos+ teeltechnieken, de productiviteit en de kwaliteit van de cacao. Hierdoor neemt niet alleen het inkomen per hectare van de gemeenschap toe, maar wordt tegelijkertijd ook het omringende bos beschermd. Een duidelijk voorbeeld van een keten met respect voor mens en natuur.  

De toekomst

Begin 2019 ontdekte de Yanesha gemeenschap een hele beloftevolle cacaosoort, de zogenoemde Eshpe. Met dit type cacaoboon wonnen zij onverwachts de eerste prijs in een cacaowedstrijd in Pasco. En hier bleef het niet bij. Op het Peruviaanse nationale Cacao- en Chocoladesalon lieten zij vele multinationals achter zich en voor het eerst in de geschiedenis van de cacaowedstrijden wonnen zij, als inheemse gemeenschap, met de Eshpe-boon de hoofdprijs

Nu wordt er verder gewerkt aan de identificatie, voortplanting en verspreiding van deze succesvolle cacaosoort, zodat deze ook verbouwd kan worden op andere percelen. Met de ondersteuning van Bos+ bij de productie van duurzame cacao gaat de Yanesha gemeenschap een veelbelovende toekomst tegemoet.