Image
Don't Buy Into Occupation rapport

Belgische banken investeren in illegale nederzettingen in Palestina

Zorgplicht

In een nieuw rapport “Don’t Buy Into Occupation” (DBIO), leggen 11.11.11, Fairfin&Intal samen met 23 Palestijnse en Europese organisaties de banden bloot tussen financiële instellingen en bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische nederzettingenpolitiek.

Dit gaat om maar liefst 672 banken, vermogensbeheerders, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, goed voor een totaalsom van 255 miljard USD

Ook Belgische namen duiken op: chemiegroep Solvay, banken zoals KBC, Ackermans&Van Haaren en Bank Degroof Petercam.

Ontoelaatbaar. De bouw en expansie van illegale nederzettingen zijn oorlogsmisdaden onder het internationaal recht. Banken en bedrijven zijn verplicht strenge maatregelen te nemen op vlak van mensenrechten.

Els Hertogen
11.11.11

BNP Paribas

De grootste naam in het onderzoek is echter BNP Paribas. De Franse grootbank blijkt van de bedrijven die actief zijn in de illegale nederzettingenindustrie de grootste Europese crediteur (14,14 miljard euro). Zij investeren onder meer in surveillanceactiviteiten en wapenproducenten. Dit is ook een fundamentele kwestie voor België, aangezien de federale overheid de grootste aandeelhouder van BNP Paribas is, en dus mee dividenden krijgt. 

Solvay

Ook het eerder vernoemde chemiebedrijf Solvay prijkt in het rapport. In 2019 werden Solvay-producten waargenomen in het infrastructuurproject Bardala.  Bij dit project worden Palestijnse waterbronnen afgeleid naar Israëlische nederzettingen, terwijl Palestijnse gemeenschappen zelf niet langer toegang hebben tot de waterbron.

Mensen water ontnemen en er winst op maken, dat is geen mensenrechtenbeleid

Els Hertogen
11.11.11
Image
Top 10 Crediteurs Don't Buy Into Occupation

Het DBIO-rapport formuleert een 26-tal aanbevelingen, waarvan een  van de belangrijkste zich toespitst op banken en pensioenfondsen. Zij kunnen hun invloed aanwenden en stappen ondernemen om te gaan desinvesteren in projecten die zich schuldig maken aan het schenden van mensenrechten