Belgische banken investeren in illegale nederzettingen in Palestina
In een nieuw rapport “Don’t Buy Into Occupation” (DBIO), leggen 11.11.11, Fairfin & intal samen met 23 Palestijnse en Europese organisaties de banden bloot tussen financiële instellingen en bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische nederzettingenpolitiek.
Dit gaat om maar liefst 672 banken, vermogensbeheerders, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, goed voor een totaalsom van 255 miljard USD.
Ook Belgische namen duiken op: chemiegroep Solvay, banken zoals KBC, Ackermans&Van Haaren en Bank Degroof Petercam.
BNP Paribas
De grootste naam in het onderzoek is echter BNP Paribas. De Franse grootbank blijkt van de bedrijven die actief zijn in de illegale nederzettingenindustrie de grootste Europese crediteur (14,14 miljard euro). Zij investeren onder meer in surveillanceactiviteiten en wapenproducenten. Dit is ook een fundamentele kwestie voor België, aangezien de federale overheid de grootste aandeelhouder van BNP Paribas is, en dus mee dividenden krijgt.
Solvay
Ook het eerder vernoemde chemiebedrijf Solvay prijkt in het rapport. In 2019 werden Solvay-producten waargenomen in het infrastructuurproject Bardala. Bij dit project worden Palestijnse waterbronnen afgeleid naar Israëlische nederzettingen, terwijl Palestijnse gemeenschappen zelf niet langer toegang hebben tot de waterbron.
Het DBIO-rapport formuleert een 26-tal aanbevelingen, waarvan een van de belangrijkste zich toespitst op banken en pensioenfondsen. Zij kunnen hun invloed aanwenden en stappen ondernemen om te gaan desinvesteren in projecten die zich schuldig maken aan het schenden van mensenrechten.