Image
Amazone

Belangrijke overwinningen voor de Braziliaanse Amazone en haar inwoners

Actualiteit

Na de eedaflegging van Lula da Silva als nieuwe president van Brazilië, hebben honderden aanhangers van de ex-president Bolsonaro het parlementsgebouw, het presidentieel paleis én het Hooggerechtshof in de hoofdstad Brasilia bestormd. De aanhangers van de voormalige, uiterst rechtse president blijven volhouden dat er verkiezingsfraude is gepleegd en roepen op tot een militaire staatsgreep. Lula heeft het geweld veroordeeld en belooft de daders te straffen.

Image
Jana Van Braeckel

De bestorming van de ‘Drie Machten’ in Brazilië, een gevolg van een politiek en economisch verdeeld land, overschrijdt een rode lijn. Deze aanval toont de absolute nood om de democratie en de rechtstaat wereldwijd te beschermen tegen extreemrechtse krachten.

Jana Van Braeckel
Expert Latijns-Amerika bij 11.11.11
Image
Sonia Guajajara
Sonia Guajajara - Minister van Inheemse zaken © Belga

Maar met de recente bestorming door de aanhangers van Bolsonaro, zouden we bijna vergeten dat er ondertussen belangrijke overwinningen zijn binnengehaald voor de Braziliaanse Amazone. Naast de benoeming van Sonia Guajajara (foto) als minister van het nieuw opgerichte ministerie van Inheemse Zaken werden er een aantal decreten ingetrokken of gewijzigd die bijzonder schadelijk waren voor mens en milieu in het Amazonegebied.

Zo wordt de mijnbouw in inheems en beschermd gebied aan banden gelegd. Een zeer goede zaak, want mijnbouwbedrijven nemen het vaak niet al te nauw met de rechten van lokale gemeenschappen en de bescherming van het milieu. Ook de plannen om ontbossing tegen te gaan worden hervat. President Lula heeft deze ambitie nog eens expliciet herhaald op de eerste dag van zijn 3de mandaat als president van Brazilië. Tot slot wordt het ‘Amazon Fund’ gereactiveerd. Dit fonds zorgt voor een duurzaam behoud van het Amazonwoud en wordt versterkt door hoge-inkomenslanden. Onder Bolsonaro werd dit fonds compleet ondergraven; ook maatregelen tegen ontbossing kregen onder zijn bewind geen kans. 

Dit alles zijn belangrijke mijlpalen in het werk van Amazone-activisten, ngo’s en milieuorganisaties. Na jarenlange strijd is er reden om optimistisch te zijn over het amazonewoud en haar inwoners.