Aya, Armayanti en Ingrid: Hoe vrouwen wereldwijd strijden voor verandering
06 Mar 2024
3 minuten
Op Internationale Vrouwendag, een dag die wereldwijd gevierd wordt op 8 maart, staan we stil bij de voortdurende strijd voor gendergelijkheid en vrouwenrechten. 11.11.11 sprak met drie vrouwen die zich hiervoor op verschillende manieren inzetten; Aya Brada uit Syrië, Armayanti Sanusi uit Indonesië en Ingrid García Minda uit Ecuador. Hun verhalen laten zien hoe belangrijk het is om te blijven strijden voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen over de hele wereld, maar ook dat er hoop is op een betere toekomst.
Aya Brada: "Ik weiger me neer te leggen bij het idee dat vrouwen te zwak zijn om een actieve rol te spelen in de maatschappij."
Aya Brada, een jonge vrouw uit Syrië, was amper 17 jaar oud toen de oorlog er uitbrak. “Door het conflict kon ik niet meer naar school en woonde ik drie jaar lang in een vluchtelingenkamp. Ondanks de moeilijke omstandigheden, overwon ik mijn angsten en ging ik als communicatievrijwilliger aan de slag bij de Women’s Support and Empowerment Unit (WSEU).” WSEU is een partnerorganisatie van 11.11.11 die het opneemt voor vrouwen in Noord-Syrië. “Na de aardbeving in februari 2023 kwamen we meteen in actie om vrouwen naar veilige locaties te brengen en hen van basisbehoeften, zoals eten en kleren, te voorzien. Dat was niet evident, want wij vrouwelijke hulpverleners werden ook zelf door de aardbeving getroffen.”
Noodhulp hoort dan ook niet tot hun dagelijkse takenpakket. WSEU werkt voornamelijk aan een structurele versterking van de rol van vrouwen in de Syrische samenleving. “We hebben een medianetwerk opgezet dat gezorgd heeft voor meer vrouwen in de Syrische media, een unieke ervaring. We hebben ook verkiezingsprocessen binnen onze eigen organisatie opgezet, wat sommige vrouwen zelfs heeft aangemoedigd om deel te nemen aan lokale verkiezingen. Hiermee versterken we de positie van vrouwen.” Aya's vastberadenheid en geloof in de kracht van vrouwen is inspirerend. “De succesverhalen van andere vrouwen geven me hoop. Hoop op politieke stabiliteit en een betere toekomst voor Syrië.”
Armayanti Sanusi: "Toen ik zag hoe beperkt de kansen waren voor vrouwen op het platteland, wou ik me inzetten voor hun rechten."
Armayanti 'Arma' Sanusi is een Indonesische activiste en krachtige stem in de strijd voor vrouwenrechten. “Toen ik de ongelijkheden zag voor vrouwen op het platteland, sloot ik me aan bij de feministische organisatie Solidaritas Perempuan. Sinds 2023 ben ik daar ook nationale coördinator. Bij SP kunnen vrouwen hun krachten bundelen en bevorderen we hun zelfstandigheid.”
Maar dat is niet zonder gevaar. Want in Indonesië is er nog veel genderongelijkheid en geldt er een beperking van vrije meningsuiting en democratisch protest. Toch is Arma hoopvol. “Ik zie deze uitdagingen als kansen voor positieve verandering in de strijd voor vrouwenrechten.”
De inzet en het activisme van Solidaritas Perempuan leidde ook tot de oprichting van ‘Charisma’, een groep vrouwen op het platteland die samenwerken om hun inkomens te verhogen en zo meer zelfvertrouwen te krijgen. “De vrouwen die deel uitmaken van Charisma geven elkaar vooral advies. Ze hebben ook een gezamenlijke spaarpot waarmee ze elkaars investeringen steunen.” Dit laat zien hoe empowerment van vrouwen op lokaal niveau kan leiden tot tastbare en duurzame veranderingen.
Ingrid García Minda: “Gelijkheid is de absolute droom. Het moet gedaan zijn dat vrouwen zich onderdrukt voelen in elk aspect van het leven.”
Ingrid García Minda is coördinator van 11.11.11-partner INREDH. In Ecuador beschermen en verdedigen ze de rechten van vrouwen via sensibilisering en juridische verdediging. “Er zijn nog veel traditionele rolpatronen, discriminatie en ongelijkheid. Als Afro-Ecuadoraanse vrouw weet ik ook als geen ander hoe vrouwen op verschillende manieren ongelijkheid ervaren.”
Maar dat houdt Ingrid niet tegen om voor verandering te zorgen. Eén van de succesverhalen is een wet op vermiste personen. “In Ecuador zijn er veel verdwijningen, zeker van vrouwen. Waar dat voorheen enkele een administratieve procedure was, hebben we druk gezet op beleidsmakers om verdwijningen als een misdrijf te beschouwen.”
Haar absolute droom? Gelijkheid. “Het moet gedaan zijn dat vrouwen over de hele wereld, van verschillende culturen, zich onderdrukt voelen in elk aspect van het leven. Barrières moeten worden weggenomen en muren moeten worden afgebroken. Daarom zullen wij, vrouwen, blijven strijden voor onszelf en voor andere vrouwen.”
De verhalen van Aya, Armayanti en Ingrid tonen dat de strijd voor gendergelijkheid en vrouwenrechten nodig blijft. Maar ook dat er hoop is. En dat we nooit stoppen tot iedereen, waar ook ter wereld, een menswaardig bestaan heeft.