Armayanti Sanusi strijdt voor vrouwenrechten en sociale verandering
06 Mar 2024
3 minuten
In het afgelegen dorp Negeri Batin Jaya in Noord-Lampung groeide Armayanti ‘Arma’ Sanusi op, omringd door de rust van een traditionele gemeenschapsboerderij. Haar jeugdjaren werden gekenmerkt door weinig toegang tot informatie en technologie, maar de serene omgeving kon de diepgaande ongelijkheid niet verhullen. Arma was getuige van de ontberingen van plattelandsvrouwen, geconfronteerd met ongelijkheid in onderwijs en gezondheidzorg. Ze sloot zich aan bij 11.11.11-partner Solidaritas Perempuan om daar verandering in te brengen.
Arma’s activisme begon in 2006 toen ze zich aansloot bij 11.11.11-partner Solidaritas Perempuan, een feministische organisatie die zich inzet voor mensenrechten. Haar betrokkenheid werd steeds groter en tijdens het laatste SP-congres in augustus 2023 werd ze verkozen tot nationale coördinator. "De komende vier jaar staat het bevorderen van de zelfstandigheid van vrouwen als speerpunt in onze agenda," deelt Arma trots.
Haar activisme start van een diepgewortelde overtuiging voor vrouwenrechten en sociale rechtvaardigheid. Als een bevoorrechte dochter van landeigenaren, kreeg Arma de kans om verder te studeren en naar de stad te verhuizen. Maar toen ze zag hoe beperkt de kansen waren voor vrouwen op het platteland, werd ze actief in de strijd voor verandering.
"Ik faciliteerde bijeenkomsten van vrouwenboeren, vissers, migrantenarbeiders en stedelijke arme vrouwen in Lampung. Deze ontmoetingen waren de broedplaats van empowerment, waar vrouwen de kans kregen om hun krachten te bundelen. Zij zijn de kracht van verandering; ze spreken zich uit op lokaal, provinciaal en zelfs nationaal niveau.”
De verandering kwam niet zonder uitdagingen. Arma ziet vandaag nog veel bedreigingen voor de vrouwenbeweging in Indonesië. Zoals een beperking van vrije meningsuiting en democratisch protest, naast een overheid die landroof en genderongelijkheid lijkt te negeren. "Hoe kunnen we deze dreiging omzetten in een kans?" Haar antwoord is een positief verhaal waar leiderschapsbevordering en ondernemerschap om vrouwen sterker te maken de leidraad is.
Arma wil in de toekomst de beweging van Solidaritas Perempuan vergroten, met de nadruk op empowerment van nieuwe vrouwengroepen in Centraal-Kalimantan, Oost-Java en West-Sumatra. “Eigenlijk zijn we een vrij unieke vrouwenorganisatie. Met onze focus op gendergelijkheid én klimaatrechtvaardigheid onderscheiden we ons van andere organisaties in Indonesië.”
Arma blijft een onvermoeibare strijdster voor vrouwenrechten en sociale verandering, wiens verhaal een bron van inspiratie is voor velen die geloven in de kracht van collectieve actie en empowerment.
Als inspirerende case van SP's impact vertelt Arma over 'Charisma', de naam van een groep plattelandsvrouwen aan de rand van Yogyakarta. "Na slechts vier jaar, en ondanks covid-beperkingen, is de groep zeer dynamisch en succesvol."
Charisma zorgt voor een nieuwe frisse schwung in het dorp. De vrouwen werken beter samen, spreken af met welke producten ze naar de markt trekken en helpen elkaar bij het zaaien en onderhouden van hun groentetuinen. Ook delen ze hun kennis over organische landbouw en hebben ze een gezamenlijke spaarpot waarmee ze elkaars investeringen ondersteunen. De resultaten liegen niet: de inkomens in het netwerk van Charisma zijn gestegen en hun zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen.
Deze positieve dynamiek zorgt daarbij ook voor empowerment van de leden zelf. Mimisitah, ooit een ietwat verlegen activiste van de groep, is doorgegroeid tot de leider. Het illustreert de verandering die Solidaritas Perempuan kan bewerkstelligen, zowel op maatschappelijk als op meer persoonlijk niveau.
Steun Indonesische vrouwen met een gift
Door jouw gift aan 11.11.11 ondersteun je de initiatieven van plattelandsvrouwen in Indonesië. Samen bouwen we aan een gelijkwaardige en veilige samenleving, daar en hier. Bedankt voor jouw steun, jij maakt het verschil.