Image
Klimaatmars 23 oktober 2022 - Artino

Amazonía roept op voor klimaatrechtvaardigheid

Beweging

Zag je haar lopen tijdens de Reuzenstoet in Borgerhout of op de Klimaatmars in Brussel?  Met haar lengte van 3m80 kon je er dan ook moeilijk naast kijken. Ook haar lievelingsdieren de ara en de toekan waren erbij. 

Wie is Amazonía?

Amazonía is 14 jaar en komt uit de Ecuadoraanse Amazone. Ze houdt van zwemmen in de natuur en rolschaatsen.

Amazonía kwam naar België om mee op te roepen voor klimaatrechtvaardigheid, en het verhaal te vertellen van haar vriendinnen in de Ecuadoraanse Amazone. 

Het achtergrondverhaal bij Amazonía 

Image
Ecuador - 9 jonge klimaatactivisten

Negen jonge meisjes en klimaatactivisten uit de Noord-Ecuadoraanse Amazone nemen het op voor het woud, de dieren die er leven en hun geliefden. Ze ondervonden al jong de gevolgen van de olie-industrie. De giftige gassen die bij verbranding ontsnappen vervuilen de omgeving zwaar. Familieleden, vrienden en kennissen van de meisjes worden ziek. Gedragen door hun gemeenschap en een oudgediende advocaat in de klimaatstrijd beslisten ze actie te ondernemen. Ze brachten de staat voor het gerecht: In januari vorig jaar gaf de rechtbank hen gelijk en oordeelde dat de Ecuadoraanse staat hun recht op een gezonde leefomgeving niet garandeert. Tot op vandaag doofde de regering nog geen enkele gasbrander. 

De negen meisjes blijven eisen dat alle gasbranders uit de olie-industrie in de noordelijke Amazone provincies Sucumbíos en Orrellana weggehaald worden.  De klimaat activisten krijgen (juridische) ondersteuning van 11.11.11-partner Acción Ecológica, die wereldwijd bekend staat om haar activistische strijd tegen extractieve activiteiten met een negatieve impact op mens en natuur. Samen met de getroffen gemeenschappen voert Acción Ecológica acties ter sensibilisatie en doen ze aan beleidsbeïnvloeding, zowel in de gebieden waar extractieve projecten plaatsvinden als in de steden.   

Acción Ecológica lag ook mee aan de basis van de 'Keep the Oil in the Ground' - beweging die wereldwijd oproept om fossiele brandstoffen in de grond te laten zitten als bijdrage in de strijd tegen de klimaatsverandering. 

Co-creatie van Amazonía 

De bouw van Reuzin Amazonía

Watch De bouw van reuzin amazonía deel 1 on YouTube.
Image
workshop co-creatie Reus Amazonia - foto Javier Perugachi
© Javier Perugachi

Amazonía wil het verhaal van haar Ecuadoraanse vriendinnen in België bekend maken en opkomen voor klimaatrechtvaardigheid: want de klimaatcrisis treft niet iedereen gelijk. Integendeel. De grootste gevolgen raken vooral de mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. 

Amazonía werd gebouwd door jongeren van Atlas en Fridays for Future Antwerpen tijdens een reeks workshops. 

Via een zoom gesprek bespraken de Antwerpse jongeren hun plannen met de Ecuadoraanse meisjes. Samen met Mundana, Latijns-Amerkiaans cultureel centrum bespraken ze de uitwerking en de boodschap die ze wilden brengen.  Daarna begonnen ze onder begeleiding van kunstenaars Francisco Manzano en Joana Rossi te bouwen in de Maakfabriek in Hoboken

Watch De bouw van Reuzin amazonía - deel 2 on YouTube.

Reuzenstoet Borgerhout 

Image
Reuzenstoet 24 september 2022 Javier Perugachi
©Javier Perugachi

Op 24 september liepen alle bouwers, vrijwilligers en sympathisanten mee met Amazonía in de Reuzenstoet in Borgerhout, om daar een REUSachtig statement te maken voor Klimaatrechtvaardigheid.  

Ze brachten oude potten en pannen mee, want slaan op potten en pannen is een typisch Latijns-Amerikaanse manier van protesteren, en ook Amazonía en de jongeren wilden van zich laten horen! 

In de Roma kon je gaan kijken naar Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone: een multimedia-tentoonstelling die het verhaal van de meisjes vertelt aan de hand van foto, video en omgevingsgeluiden De tentoonstelling legt de nadruk op de eigenheid van jonge meisjes die in landelijke zones wonen. Dit verhaal doorbreekt een mannelijk, stedelijk en volwassen gecentreerd discours. Maar ook het belang van gezamenlijke actie in de klimaatstrijd komt naar voor in het verhaal dat de tentoonstelling vertelt. 

Klimaatmars Brussel

Image
Klimaatmars 23 oktober 2022 - Artino
©Artino Van Damas

Op zondag 23 oktober liep Amazonía samen met 30.000 anderen in de klimaatmars. In aanloop naar de Internationale Klimaatconferentie (COP27) in Egypte stapten ze in Brussel van het Noordstation via de Wetstraat naar het Jubelpark.    

 

De Reus is een project van

11.11.11, District Borgerhout en de Roma.  

Met de hulp van de jongeren van Atlas en Fridays for Future Antwerpen.

Met steun van Stad Antwerpen en de EU.

Image
Gefinancierd door de EU

Deze activiteiten worden aangeboden met de financiële steun van de Europese Unie binnen de projecten Climate Action en 1Planet4All. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.