Image
Affichebeeld Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone

Expo: Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone

Expo over jonge klimaatactivistes in Ecuador

De Expo

‘Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone’ is een multimedia-tentoonstelling over klimaatrechtvaardigheid. Ze toont aan de hand van foto, video en omgevingsgeluiden het leven en de inzet van negen jonge meisjes die het vanuit de Ecuadoraanse Amazone opnamen tegen de Ecuadoraanse staat en tegen een groeimodel dat niet alleen hun omgeving maar ook onze aarde onleefbaar maakt. De tentoonstelling legt de nadruk op de eigenheid van jonge meisjes die in landelijke zones wonen. Dit verhaal doorbreekt een mannelijk, stedelijk en volwassen gecentreerd discours. Maar ook het belang van gezamenlijke actie in de klimaatstrijd komt naar voor in het verhaal dat de tentoonstelling vertelt.

De bezoeker van de tentoonstelling kan mee in het leven van de negen jonge klimaatactivisten stappen door met een smartphone QR code’s te scannen. Voor een volledige onderdompeling in het verhaal raden wij de bezoeker aan een koptelefoon mee te brengen.
 

Image
Affichebeeld Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone
Image
De meisjes tijdens een betoging - beeld uit de expo
Dannya Bravo, Kerly Herrera en Jeyner Tejena op 24 maart dit jaar in Quito tijdens een protestactie. Ze klagen aan dat de Ecuadoraanse staat de uitspraak van de rechter niet respecteert en tot nog toe geen enkele en gasbrander weghaalde

Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone

Negen jonge meisjes en klimaatactivisten uit de Noord-Ecuadoraanse Amazone nemen het op voor het woud, de dieren die er leven en hun geliefden. Ze ondervonden al jong de gevolgen van de olie-industrie. Gasbranders vervuilen het woud en maken de omwonenden ziek. Gedragen door hun gemeenschap en een oudgediende advocaat in de klimaatstrijd beslisten ze actie te ondernemen. Ze brachten de staat voor het gerecht en wonnen, maar de strijd voor gerechtigheid is nog maar net begonnen.

De klimaat activisten krijgen hierbij  (juridische) ondersteuning van 11.11.11-partner Acción Ecológica, die wereldwijd bekend staat om haar activistische strijd tegen extractieve activiteiten met een negatieve impact op mens en natuur. Samen met de getroffen gemeenschappen voert Acción Ecológica acties ter sensibilisatie en doen ze aan beleidsbeïnvloeding, zowel in de gebieden waar extractieve projecten plaatsvinden als in de steden.  Acción Ecológica lag ook mee aan de basis van de 'Keep the Oil in the Ground' - beweging die wereldwijd oproept om fossiele brandstoffen in de grond te laten zitten als bijdrage in de strijd tegen de klimaatsverandering. 

‘Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone’ is een gezamenlijk tentoonstelling van
11.11.11 en Mundana vzw. 
Fotograaf: Javier Perugachi/Mundana vzw.
Curatie: Javier Perugachi en Lisa Couderé/Mundana vzw.

Praktisch

Zaterdag 24 september, tijdens de Reuzenstoet
Van 13.30 tot 16.30 uur

De Roma
Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout

Gratis

Tijdens de Reuzenstoet.
De Reuskens houden jaarlijks een vrolijke optocht langs de straten en pleinen in Borgerhout. Ze worden vergezeld door oude praalwagens, reuzen die de voorbije jaren werden opgeknapt en vele nieuwe reuzen.

Dit jaar bouwen ook enkele jongeren uit de buurt mee aan nieuwe reus. Met de input van jonge Ecuadoraanse klimaatactivistes uit de expo en het Latijns Amerikaans cultureel centrum Mundana ontwerpen de jongeren een reus die opkomt voor klimaatrechtvaardigheid. Kunstenaars Francisco Manzano en Joanna Rossi leiden het bouwproces in goede banen. Aarzel zeker niet om mee te lopen  in de stoet met deze nieuwe reus, Amazonía! 

Behalve voor deze expo kan je  tijdens de Reuzenstoet ook terecht in de Roma voor een expo met beelden van het maakproces van de Reus Amazonía,  voor extra info over klimaatrechtvaardigheid en voor een interactieve knutsel installatie voor kinderen.
 

Image
foto van de reuzenstoet
Image
Medegefinancierd door de Europese Unie

Deze activiteiten worden aangeboden met de financiële steun van de Europese Unie binnen het project 1Planet4All. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.