Scheepsramp

11.11.11 verwelkomt onderzoek EU Ombudsman naar Griekse scheepsdrama

Op 26 juli kondigde de EU Ombudsman aan een onderzoek te openen naar het scheepsdrama voor de Griekse kust en de betrokkenheid van EU Grensagentschap Frontex. Het onderzoek gebeurt samen met de Griekse Ombudsman die zal kijken naar de verantwoordelijkheid van de nationale autoriteiten.  

  • Actualiteit
  • Griekenland
  • Migratie

27 Jul 2023

2 minuten

11.11.11 dat al langer aandringt op een onafhankelijk, internationaal onderzoek reageert tevreden. Hopelijk kan dit onderzoek de schuldigen ter verantwoording roepen, een stukje rechtvaardigheid brengen voor de nabestaanden en een kentering in gang zetten in het migratiebeleid. 

1. Wat is er ook alweer gebeurd tijdens het Grieks scheepsdrama in juni?

Een boot met ruim 750 mensen op de vlucht kapseisde op 14 juni voor de Griekse kust. Er zijn toen allicht meer dan 600 mensen overleden. Vooral de mensen die op het dek zaten, konden gered worden. Maar er zat ook een grote groep vrouwen en kinderen vast in het ruim van de boot. Ze zijn mee gezonken met het schip. 

Meteen rezen vragen over de rol van de Griekse autoriteiten in het drama en of zij voldoende deden om mensenlevens te redden. Bovendien wijzen de getuigenissen van overlevenden op een directe verantwoordelijkheid van de Grieken bij het zinken van de boot. De boot zou namelijk gekapseisd zijn als gevolg van een Griekse poging om de boot met een touw richting Italië te slepen.  

2. Onderzoek naar de feiten

Frontex opende eerder al een intern onderzoek naar de feiten. Daarnaast kondigde de Griekse overheid een eigen onderzoek aan naar de feiten. Eerdere ervaringen scheppen echter weinig vertrouwen. Het Europees Hof oordeelde in 2022 in een gelijkaardige case dat het Griekse gerecht haar werk niet gedaan had en dat er geen sprake was van een grondig onderzoek.  

Het feit dat er nu een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld is een stap vooruit.  

Gerelateerde verhalen