Image
Illustratie van Anggi Ria Awalia

Anggi Ria Awalia uit Makassar - #weekvandevrijwilliger

Beweging

Al meer dan 50 jaar zetten onze 11-vrijwilligers zich door weer en wind in voor duurzame verandering. Ze organiseren allerlei originele, sportieve, lekkere en creatieve acties om bij te dragen aan het warme gevoel waar 11.11.11 voor staat. Ook de vrijwilligers van onze mondiale partners horen thuis in dit plaatje. Tijdens de Week van de Vrijwilliger, die dit jaar van 28 februari tot 8 maart loopt, vertellen we het verhaal van zeven vrijwilligers door de ogen van zeven jonge artiesten. Elk verhaal werd vertaald in een authentiek, visueel werk, dat we met veel trots in de kijker zetten.

Dit is het verhaal van vrijwilligster Anggi Ria Awalia uit Makassar (Zuid-Sulawesi), Indonesië.

Anggi vrijwilligt bij Solidaritas Perempuan (SP), een Indonesische 11-partner die opkomt voor vrouwenrechten. Via een vriendin kwam ze bij hun 'Feminist Leadership School' terecht: een zes maanden durende opleiding van SP om vrouwen te empoweren. “We leerden niet enkel over feminisme als theorie, maar ook hoe we die waarden kunnen omzetten in het afdwingen van respect voor vrouwenrechten.”

Image
Illustratie van Anggi Ria Awalia
(c) Anggi Ria Awalia

Solidaritas Perempuan gaat ervan uit dat vrouwen met meerdere lagen van discriminatie en geweld worden geconfronteerd, zoals ons economisch systeem en onze geschiedenis.

Anggi Ria Awalia
Vrijwilliger bij Solidaritas Perempuan

Waar SP voor haar het verschil maakt, is dat ze niet niet enkel pleiten voor veranderingen op beleidsniveau, maar ook vrouwelijke landbouwers inspireert door middel van politieke vorming. “SP's analyse gaat dieper dan die van andere vrouwenorganisaties die ik ken. Hun analyse gaat ervan uit dat vrouwen met meerdere lagen van discriminatie en geweld worden geconfronteerd, niet enkel op basis van gender. Ook ons economisch systeem en onze voorgeschiedenis zijn verantwoordelijk.”

Anggi komt uit een conservatieve familie die veel waarde hecht aan tradities en daarmee bepaalde patriarchale rolmodellen in stand houdt. Deze druk heeft lange tijd op haar zelfvertrouwen en onafhankelijkheid gewogen. Cruciale keuzes werden door haar ouders gemaakt, zoals haar voorkomen en studies. SP heeft een grote rol gespeeld in haar ommekeer. “Ik durf nu opkomen voor mijn noden en rechten. Ik ben trots op deze transformatie en op het feit dat ik mezelf van de druk heb weten te bevrijden.” Ondertussen woont ze op tweeëntwintigjarige leeftijd op zichzelf, wat geen evidentie is. “De verhalen en ervaringen van de vrouwen die ik via SP leerde kennen, hebben me zoveel energie gegeven. Ik durf nu dromen over mijn toekomst.”

“De linkervuist is het symbool van verzet tegen de structurele repressie van de vrouw en tegen het patriarchaat dat lichaam en geest van vrouwen controleert.”

Anggi Ria Awalia
Vrijwilliger bij Solidaritas Perempuan
Image
Portretfoto Anggi Ria Awalia

Anngi illustreerde zelf haar portret. Ze gaf haar stem een centrale plek. “Door hebzucht en winstbejag verliezen gewone mensen hun inkomen. Ik zie dagelijks hoe mijnbouw het leven van boeren en vissers ondermijnt. Het zijn de vrouwen die hierbij de zwaarste lasten dragen. De linkervuist is het symbool van verzet tegen de structurele repressie van de vrouw en tegen het patriarchaat dat lichaam en geest van vrouwen controleert en hen gevangen houdt.”