Internationale druk werkt: banken en bedrijven stoppen steun aan Israëlische oorlogsmisdaden.

Druk werkt: banken en bedrijven stoppen steun aan Israëlische oorlogsmisdaden

11.11.11 voert samen met Palestijnse en Europese organisaties al jaren campagne om de financiële betrokkenheid van banken en bedrijven bij de Israëlische bezetting van Palestijns gebied aan te pakken. Samen zetten we druk op deze financiële instellingen en bedrijven om hun investeringen stop te zetten. Met succes! 

  • Resultaat
  • Palestina
  • Vrede en conflict

16 Sep 2024

4 minuten

Samen met onze partners in de Don’t Buy Into Occupation-coalitie (DBIO) brengen we sinds 2021 elk jaar een rapport uit om de financiële relaties met de Israëlische nederzettingenindustrie in kaart te brengen. In ons laatste rapport in december 2023 onthulden we hoe Europese banken en pensioenfondsen voor honderden miljarden dollars investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de illegale Israëlische nederzettingenindustrie. Ook het geld van Belgische spaarders en investeerders vloeit zo naar deze bedrijven, waaronder wapenleveranciers van het Israëlische leger.

Door gericht onderzoek en campagnes heeft 11.11.11 samen met de coalitie verschillende financiële instellingen en bedrijven kunnen overtuigen hun steun aan deze bedrijven in te trekken. Verschillende onder hen maken alvast de juiste, menselijke keuzes. Een overzicht: 

December 2023: Puma beëindigt sponsoring van de Israëlische Voetbalbond 

Sportkledingmerk Puma kondigt aan dat het zijn sponsoring van de Israëlische Voetbalbond niet verlengt. Al sinds 2018 roepen activisten en mensenrechtenorganisaties op tot een boycot van Puma. Hun steun aan de Voetbalbond zou immers de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden legitimeren. In de Voetbalbond zitten ook teams die in deze nederzettingen zijn gevestigd. 

Puma beëindigde zijn sponsoring van de Israëlische Voetbalbond

Januari 2024: Deens pensioenfonds stopt investeringen in dertien bedrijven gelinkt aan illegale nederzettingen

Het Deense pensioenfonds AkademikerPension kondigt aan dat het zijn investeringen in zes banken, vier bouwbedrijven en drie telecommunicatiebedrijven beëindigt vanwege hun banden met Israëlische nederzettingen. Deze activiteiten hebben volgens de pensioeninstelling systematische negatieve gevolgen voor de mensenrechten van Palestijnen.

En ze zijn niet alleen. Gedurende heel 2024 kondigen meerdere Deense pensioenfondsen aan hun investeringen in Israëlische banken stop te zetten. Pensioenfondsen zoals Velliv, P+, Industriens Pension en PKA desinvesteerden uit banken die betrokken zijn bij de financiering van nederzettingen en infrastructuur in bezet Palestijns gebied. Deze fondsen benadrukten dat de Israëlische nederzettingen in strijd zijn met de VN-richtlijnen, en dat hun betrokkenheid niet verenigbaar is met de ethische principes van de fondsen.

April 2024: Iers Investeringsfonds trekt geld terug uit zes Israëlische bedrijven

Het Irish Strategic Investment Fund kondigt aan dat het zich terugtrekt uit zes Israëlische bedrijven, waaronder de grootste Israëlische banken (Bank Hapoalim, Bank Leumi, Israel Discount Bank, Mizrahi Tefahot Bank en First International Bank) en supermarktketen Rami Levy. Deze bedrijven zijn immers betrokken bij activiteiten in de Israëlische nederzettingen, die illegaal zijn onder internationaal recht.

Mei 2024: Noorse vermogensbeheerder sluit bedrijven uit beleggingsportefeuille

Storebrand, de op één na grootste vermogensbeheerder van Noorwegen, besluit CAF en IBM uit zijn beleggingsportefeuille te verwijderen. CAF is betrokken bij de uitbreiding van de sneltram Jerusalem Light Rail, die illegale nederzettingen in Oost-Jeruzalem verbindt met Israël.  

Over IBM verklaarde Storebrand dat de database die het bedrijf beheert, bijdraagt aan het verdelen van de Palestijnse samenleving. De database beperkt onder andere hun deelname aan het politieke systeem, waar ze mogen wonen, werken en reizen, en hun toegang tot overheidsdiensten.  

Juni 2024: Noorse Pensioenfonds trekt zich terug uit Caterpillar wegens schendingen in Palestina

Het grootste Noorse pensioenfonds KLP besluit zich terug te trekken uit Caterpillar vanwege hun activiteiten in Palestina. Het fonds stelt dat er een onaanvaardbaar risico bestaat dat Caterpillar-apparatuur, zoals bulldozers en andere zware machines, wordt ingezet bij mensenrechtenschendingen en schendingen van internationaal recht, zoals de sloop van Palestijnse huizen door het Israëlische leger. 

Noorse Pensioenfonds trekt zich terug uit Caterpillar wegens schendingen in Palestina

Augustus 2024: AXA desinvesteert uit drie Israëlische banken betrokken bij bezetting

De Franse grootbank AXA besluit om haar leningen aan drie Israëlische banken - Bank Hapoalim, Israel Discount Bank en Bank Leumi – stop te zetten. Deze banken staan op de VN-database van bedrijven die betrokken zijn bij de illegale bezetting in Palestina. De desinvestering door AXA benadrukt de groeiende bezorgdheid over de schending van het internationaal recht door Israëlische financiële instellingen.

 

De reeks desinvesteringen van bedrijven en financiële instellingen sinds eind 2023 is een belangrijke vooruitgang in de wereldwijde druk om de banden te verbreken met bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische nederzettingen.  

Maar onze strijd stopt niet. Ook Belgische banken, zoals BNP Paribas, KBC, Belfius, en nog veel meer (financiële) instellingen investeren nog altijd miljarden in bedrijven betrokken bij Israëlische oorlogsmisdaden. 11.11.11 blijft druk zetten op hen om dezelfde verantwoordelijkheid te nemen als bovengenoemde bedrijven.  

Doe een gift

En zet mee druk op Belgische en Europese banken om hun investeringen in Israëlische oorlogsmisdaden te stoppen. 

Icoontje vuist wit

Gerelateerde verhalen