Image
Palestijnen wandelen door het door oorlog met Israël verwoeste Gaza

Gaat jouw spaargeld naar het Israëlisch leger?

Actualiteit

Europese financiële instellingen investeren voor meer dan 60 miljard euro in bedrijven die wapens verkopen aan Israël. Dat blijkt uit ons nieuw rapport in samenwerking met FairFin. BNP Paribas komt in het rapport naar voren als de grootste investeerder in deze wapenbedrijven. Ook de Europese Investeringsbank investeert miljarden in wapenleveranciers van het Israëlisch leger. Samen met FairFin roepen we de regering op om in te grijpen en de wanpraktijken een halt toe te roepen.  

Sinds 7 oktober heeft de Israëlische regering een ongekende militaire aanval op Gaza gelanceerd. Deze militaire aanval heeft meer dan 37.000 Palestijnen gedood en heeft geleid tot de grootschalige vernietiging van de Gazastrook en tot een enorme humanitaire catastrofe. Het is daarmee de dodelijkste periode voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever in twee decennia. Ondanks de oorlog en recordaantal doden in bezet Palestijns gebied blijft er geld vloeien van talloze Europese financiële instellingen naar bedrijven die wapens leveren aan Israël. 

BNP Paribas grootste investeerder

In een nieuw rapport neemt 11.11.11 samen met FairFin en zeventien internationale organisaties de financiële relaties tussen zes van de grootste wapenproducenten ter wereld en Europese financiële instellingen in het vizier. In totaal is er sprake van maar liefst 60,6 miljard euro aan Europese investeringen in bedrijven  als Boeing, General Dynamics, Leonardo, Lockheed Martin, RTX en Rolls-Royce, die allen wapens leveren aan Israël.  

De Belgische bank BNP Paribas is veruit de grootste investeerder aan bedrijven die wapens aan Israël hebben verkocht. “Deze wapenleveringen dragen rechtstreeks bij aan de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die dag na dag gepleegd worden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever.”, zegt Willem Staes, Midden-Oostenexpert bij 11.11.11. 

Image
Israëlische soldaten in Gaza
Europees spaargeld vloeit naar wapens voor het Israëlische leger. © Belga

Bommen en gevechtsvliegtuigen

BNP Paribas (5.72 miljard euro sinds 2021) komt naar voren als belangrijkste Europese investeerder. Maar ook de Europese Investeringsbank (EIB; de financiële instelling van de Europese Unie) verschaft leningen ter waarde van 1.23 miljard euro. BNP investeerde de afgelopen jaren in Boeing, Leonardo, Rolls-Royce en RTX, terwijl de EIB geld leende aan Leonardo en Rolls-Royce. 

Boeing is de producent van onder meer F15-gevechtsvliegtuigen, Apache-gevechtshelikopters en geleide bommen die aan het Israëlische leger geleverd worden. Leonardo is de producent van zwaar marinegeschut en AW-119-helikopters, terwijl Rolls-Royce zware motoren levert voor Merkava-tanks. RTX, tot slot, levert onder meer lucht-luchtrakketten aan Israël.

“De Belgische staat is één van de grootste aandeelhouders van BNP, terwijl minister van Financiën Vincent Van Peteghem de Raad van Gouverneurs van de Europese Investeringsbank voorzit. De Belgische staat beschikt dus over heel wat hefbomen om beide instellingen tot de orde te roepen”, benadrukt Lara Sarcinella van FairFin.

Niet de eerste keer

Al in december 2023 toonden we samen met FairFin en internationale partners aan hoe Belgische en Europese banken (waaronder ook Belfius en KBC) ook voor honderden miljarden dollars investeren in bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische nederzettingenindustrie.  

Ook toen bleek BNP Paribas de grootste financierder van bedrijven betrokken bij mensenrechtenschendingen. In totaal investeerde de Frans-Belgische bank voor maar liefst 26 miljard euro in bedrijven die onderdelen leveren voor spionagemateriaal, bouwfirma’s voor nederzettingen, leveranciers van sloopmachines en wapenleveranciers van het Israëlische leger.

Minister van Financiën Van Peteghem reageerde toen dat hij niet op de hoogte was en ‘bijkomende input’ zou vragen aan de Frans-Belgische grootbank waarvan de Belgische Staat aandeelhouder is.  

Image
Profielfoto Willem Staes

“De tijd van informeren ligt nu ver achter ons. Er is geen grens die de afgelopen maanden niét overschreden werd in Gaza. De bewijzen van Israëlische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid stapelen zich op, maar wapenbedrijven en hun financierders kijken hardnekkig de andere kant op en een broodnodig wapenembargo blijft uit. De regering moet ingrijpen en deze bloedige investeringen een halt toeroepen.”

Willem Staes
expert Midden-Oosten 11.11.11

Wat kan jij doen?

Het is de waanzin voorbij dat ons spaargeld naar wapens voor het Israëlische leger vloeit. Wapens die gebruikt worden voor de oorlogsmisdaden die dag na dag gepleegd worden in Gaza. 

En ondertussen komen er ook nog altijd illegaal wapens vanuit België in Israël aan. Samen kunnen we dat stoppen.

Image
Els Hertogen met onze Palestijnse partner Al-Haq

Steun met een handtekening

Teken onze petitie en geef een duidelijk signaal aan onze overheid dat de wapenhandel naar Israël moet stoppen.

Ik krijg ongeveer 15 keer per jaar info over de acties en over het internationaal en beleidswerk van 11.11.11.  Ik kan me op elk moment uitschrijven.  Meer info in de privacyverklaring van 11.11.11.

11.11.11 respecteert je privacy.  We gebruiken je gegevens enkel voor communicatie over deze petitie, tenzij je hebt aangeduid dat je graag onze nieuwsbrief ontvangt.  Meer info over ons privacybeleid in onze Privacyverklaring.