Burundi is het armste land ter wereld. Het land heeft de voorbije tientallen jaren sterk geleden onder etnisch geweld en een burgeroorlog. Dat resulteerde in een grote economische achteruitgang, vluchtelingenstromen en spanningen onder de bevolking. De overheid neemt het niet nauw met mensenrechten, onderdrukt kritische stemmen en biedt geen steun aan het middenveld. De meeste Afrikaanse middenveldorganisaties zijn voor een groot stuk afhankelijk van middelen die uit het buitenland komen. 

Het is in deze moeilijke context dat de partners van 11.11.11 dag na dag strijd blijven leveren om verder te bouwen aan de Burundese samenleving. 11.11.11 steunt haar partners in Burundi om op te komen voor democratisering, participatie van burgers, goed bestuur en respect voor mensenrechten. Daarnaast focussen onze partners zich op het verbeteren van de autonomie van de Burundese bevolking.

Onze Burundese partners strijden voor:

Democratisering en participatie van burgers

11.11.11-partners OAP, Biraturaba en REJA zetten stevig in op structuren die dialoog tussen lokale autoriteiten en bevolking mogelijk maken. Zo werken ze aan een beleid dat inspeelt op de noden van de bevolking. Partner REJA is bijvoorbeeld een netwerk van jongerenorganisaties die aan beleidsbeïnvloeding doen om de noden van jongeren op de politieke agenda te krijgen.

Goed bestuur

11.11.11 steunt organisaties die de overheid aansporen om een transparant beleid te voeren. De rol van het middenveld is in de strijd tegen corruptie van onmetelijk belang. Onze partners PARCEM en OAG volgen met kritische blik het beleid rond transparant en goed bestuur op nationaal niveau en roepen de overheid ter verantwoording.

Respect voor mensenrechten

De Burundese overheid houdt ook de middenveldorganisaties onder controle.  Ze zijn verplicht zich te registreren en moeten voor elke activiteit om toestemming vragen.  De autoriteiten verwachten voor elke activiteit ook een uitnodiging, en zijn niet bang om over te gaan tot intimidatie en repressie. 

In deze context werken is op zijn minst gezegd uitdagend. Maar 11.11.11-partner PARCEM doet het toch: zij verzamelen informatie over de schendingen van mensenrechten en stellen de situatie aan de kaak via analyses en politiek werk. Zo willen zij politici aanzetten op hier verandering in te brengen.  

Zelfredzaamheid

11.11.11-partner OAP (Organisation d’Appui à l’auto–Promotion) strijdt tegen de armoede onder de bevolking.  Ze komt tussen waar de nood het hoogst is.  Zo hebben ze al heel wat Burundezen in hun kracht versterkt. Momenteel is de hoge werkloosheid bij jongeren een van de grootste uitdagingen. OAP begeleidt en stimuleert jongeren om zelf een inkomen te realiseren. Ook partner Biraturaba zet in op zelfredzaamheid.  Ze richt spaarkassen op, die de bevolking helpt om een eigen onderneming te starten.

Calinie REJA

Jongeren zijn niet alleen de doelgroep, ze zijn ook de actoren van verandering dankzij hun capaciteiten en hun inzet en originele ideeën over de wereld van morgen.
Wat mij energie geeft is het zien van hun betrokkenheid en positieve energie in alle activiteiten die we organiseren. Ergens laat dit zien dat jonge mensen volwassen mensen zijn. Ze kunnen beslissingen nemen over hun leven en dragen bij aan de integrale ontwikkeling van het land.

Calinie Ndayisaba, medewerker Reja uit Burundi

5

11.11.11 heeft 5 partnerorganisaties in Burundi.  Ze komen in actie voor democratie, mensenrechten, goed bestuur en economische zelfredzaamheid.  Op hun beurt bereiken ze 184 lokale organisaties.

1134000

In de periode 2022-2026 krijgen deze 5 partnerorganisaties 1.134.000 euro van 11.11.11.

13

13 lidorganisaties van 11.11.11 hebben partners in Burundi. Alle lidorganisaties samen hebben meer dan 900 partnerorganisaties in Afrika.

Doe een gift

Steun onze Burundese partners met een gift en draag bij aan hun strijd voor democratie, mensenrechten en zelfredzaamheid.

Icoon handshake wit