Image
Chantal

Met uw steun richt Biraturaba spaargroepen op in Burundi

Resultaat

Met de spaargroepen van Biraturaba nemen Flora, Albert, Chantal en vele anderen hun leven in geen tijd in handen.

 

Uw uiterste best doen en een diploma halen, om daarna werkloos te zijn. We wensen het niemand toe. En toch is het een dagelijkse realiteit in Burundi. De werkloosheid onder jongeren is er immens. En dat om de simpele reden dat er geen werk is. Sommigen zoeken dan maar, uit pure wanhoop, hun brood in prostitutie of bij een gewelddadige rebellengroep.

Gelukkig kunnen steeds meer mensen ontsnappen dankzij een SILC-groep. Een spaarkas, zeg maar. Daar kunnen mensen zich inschrijven voor een jaar. Op de wekelijkse vergadering draagt iedereen bij wat hij of zij kan en alles wordt nauwkeurig bijgehouden. Na 3 maanden mogen mensen krediet aanvragen. De groep beslist samen wie krediet krijgt en wie niet. Het krediet wordt op minder dan een jaar terugbetaald met interest. Op het einde van het jaar wordt de winst verdeeld.

Image
Flora en de SILC-groep
(c) Biraturaba

Kaneza Flora is een van hen

“Als vrouw is het extra moeilijk om een inkomen te voorzien. Ik was altijd afhankelijk van mijn man. Hij kon mij niet altijd genoeg geld geven om eten te kopen. Maar toen vond ik de spaargroep. Met mijn krediet heb ik kinderkleren gekocht om te verkopen. Dat bracht zo goed op dat ik een winkel met rugzakken en schoenen kon openen in het stadscentrum. Nu voel ik mij gerespecteerd door de hele gemeenschap, en help ik andere vrouwen met tips en soms zelfs krediet om aan een spaarkas te kunnen deelnemen.“

11.11.11-partner Biraturaba richt die spaargroepen op. Zij gaan op zoek naar een verantwoordelijke, die ze opleiden om de groep te leiden. Ze helpen bij de organisatie van de vergaderingen en helpen om mensen bijeen te brengen. Biraturaba wist zo al 648 spaargroepen op te richten. En ze zijn absoluut niet van plan om daarmee te stoppen. Met verenigde krachten kunnen de mensen van Burundi zichzelf een betere toekomst geven.

 

Getuige ook het verhaal van Irakoze Chantal en Duwamungu Albert. Dankzij de spaargroep begon Chantal met het telen en verkopen van groenten. Vandaag bloeit haar zaak als nooit tevoren en stelt haar familie het goed. Albert op zijn beurt slaagde erin om zijn eigen bakkerij te openen met extra krediet uit de spaarkas.

Image
Chantal
(c) Biraturaba

Uw gift laat mensen in Burundi toe om hun leven in handen te nemen