Image
Bewoners en automobilisten pendelen langs een overstroomde snelweg in de nasleep van Super Tyfoon Noru in San Ildefonso, provincie Bulacan

Supertyfoons op de Filipijnen

Changemaker

Ieder zijn (eerlijk) deel
 

Burgerlijk ingenieur Roel Caseñas kon zijn ogen amper geloven na de doortocht van sypertyfoon Odette in de Filipijnen: huizen met de grond gelijkgemaakt, wegen weggespoeld, velden onder het zoute water van de oprukkende zee.  De tyfoons die Azïe treffen nemen door de klimaatverandering toe in kracht en aantal, en treffen er gemeenschappen die net de minste schuld dragen voor de klimaatcrisis.

Honderden mensen lieten in december 2021 het leven door Odette – de vijftiende en krachtigste storm dat jaar. Zeker 36 miljoen huizen waren verwoest of beschadigd. Op Mindanao, waar Caseñas woont, vermengde giftig afvalwater uit de mijnen zich door de overstromingen met het drinkwater. Door de houtkap voor mijnbouw zijn er steeds minder bomen op Mindanao, wat leidt tot zwaardere aardverschuivingen. 

Wanneer de volgende monsterstorm toeslaat? Dat is onvoorspelbaar, stormen kunnen in één dag zwellen van categorie 1 naar categorie 5. De eilanden van de Filippijnen betalen een zware prijs voor de gevolgen van een klimaatverandering. En dat terwijl die vooral veroorzaakt is door de rijke industrielanden en hun economieën die fossiele brandstoffen verslinden.

Image
Vernield huis na supertyfoon Odette op de Filipijnen

Ieder zijn (eerlijk) deel

De Filipijnen kan het geld voor de heropbouw, keer op keer, niet ophoesten. Het is ook niet rechtvaardig om dat te vragen, vindt de Asian Peoples’ Movement on Debt and Development (APMDD - @AsianPeoplesMvt). Deze alliantie van Aziatische middenveldgroepen eist dat de rijkere industrielanden de schade en het verlies van lokale gemeenschappen door klimaatrampen vergoedt. De beweging is een van de trekkers van de campagne om Loss & Damage (klimaatschade en verlies) hoog op de agenda van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, de COP27 te zetten. Die zal dit jaar plaatsvinden in november in Egypte. 

Door de samenwerking met 11.11.11 kunnen de leiders van organisaties van APMDD deelnemen aan deze internationale gesprekken over klimaatrechtvaardigheid. APMDD herinnert ook de elite in eigen land aan haar verplichtingen. Ze organiseert workshops en publieke acties om burgers bewust te maken dat ook zij er bij hun leiders moeten op aandringen om de exploitatie van onze planeet een halt toe te roepen, klimaatrechtvaardigheid na te streven en het land beter voor te bereiden op klimaatrampen

Image
Claire Miranda van APMDD

De rijke industrielanden dragen veel meer verantwoordelijkheid voor de klimaatverandering en blijven structurele oplossingen op de lange baan schuiven. We roepen ze ter verantwoording. De slachtoffers verdienen beter, de rijke landen kunnen en moeten veel meer doen.

Claire Miranda
APMDD, Asian People's Movement on Debt and Development

“Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en eerlijk betalen voor zijn aandeel,” zegt Claire Miranda van APMDD. “Rechtvaardigheid staat centraal bij een faire transitie. De rijke industrielanden dragen veel meer verantwoordelijkheid voor de klimaatverandering en blijven structurele oplossingen op de lange baan schuiven. We roepen ze ter verantwoording. Ze zwijgen ook nu als vermoord over hun verantwoordelijkheid tegenover de getroffen regio’s. De slachtoffers verdienen beter, de rijke landen kunnen en moeten veel meer doen.” 

Stop jij mee klimaatonrecht?

De Filipijnse bevolking wordt hard getroffen door de klimaatverandering. En dat terwijl ze er het minst aan hebben bijgedragen.

Kom vandaag nog op tegen klimaatonrecht.

Copyright coverfoto: © BelgaImage - Ted ALJIBE - AFP