Wanneer de klimaatcrisis ongezien hard toeslaat in België
09 Oct 2023
2 minuten
Klimaatonrecht is geen ver-van-ons-bedshow. Denk maar aan de zomer van 2021: 100.000 mensen worden in Wallonië hard getroffen door ongeziene overstromingen. 39 mensen laten zelfs het leven. De stortregen was meedogenloos. En plots kwamen de gevolgen van de klimaatcrisis wel heel dichtbij.
De grootste slachtoffers zijn de mensen met een laag inkomen. Zij zien zich vaak gedwongen om huizen te kopen in overstromingsgevoelige gebieden. Want die zijn goedkoper. En ze hebben vaak de middelen niet om zich te beschermen.
Noodhulp
In de nasleep van de klimaatramp van 2021 kon Caritas, een lidorganisatie van 11.11.11, dankzij haar vele schenkers, meer dan 450 families in nood helpen. In samenwerking met lokale organisaties zorgden ze voor verwarmingsketels, pellet- en houtkachels, huishoudapparaten en brandstof.
Ook Myriam uit Verviers kon rekenen op de steun van Caritas: "Ik kreeg een luchtontvochtiger en een pelletkachel waarmee ik de herstellingen in mijn huis kon versnellen. Alle hulp vanuit de overheid was al gestopt, maar dankzij deze steun kon ik het hoofd boven water houden."
Hulp op langere termijn
Terwijl het Waalse Gewest zijn acties voor de slachtoffers in 2023 stopzette, blijft Caritas hen ondersteunen via rechtsbijstand. Dat is nodig want veel slachtoffers van de overstromingen werden ook slachtoffer van oplichting door gewetenloze bouwbedrijven, architecten of verzekeraars. Anderen werden bedolven onder administratie en waren niet in staat om de nodige documenten te verzamelen om hulp te krijgen van het rampenfonds of van hun verzekeraars.
Steun de klimaatstrijd
Caritas is een lidorganisatie van 11.11.11. Door 11.11.11 te steunen, steun je ook Caritas en de slachtoffers van de overstromingen die jaren later vaak nog altijd niet gecompenseerd werden. En steun je de strijd tegen klimaatonrecht. Zodat dit soort rampen in de toekomst niet meer voorkomen.