Image
Actie United For A New Normal

#United For A New Normal: samen bouwen aan een nieuwe wereld

Beweging

Wie vanmorgen langs de Kunstberg in Brussel liep, zag onderaan de trappen een handvol mensen. Nee, het waren niet de toeristen die stilaan weer naar de hoofdstad trekken, maar een 150-tal mensen met een boodschap voor het leven na corona: "Wij willen een nieuw normaal!"

11.11.11 kwam samen met een unieke coalitie aan organisaties samen om onze stem te laten horen, met vertegenwoordigers uit de klimaat-en milieubeweging, de armoedebeweging, de sociale sector en de vakbonden. Uiteraard hield iedereen zich netjes aan de gezondheids- en veiligheidsregels en werd er voldoende afstand bewaard.

"We need a new normal"

Met de gezondheidscrisis, veroorzaakt door Covid-19, is de klimaatcrisis en het probleem van de afnemende biodiversiteit niet verdwenen en dat wilden we luidop verkondigen. Bovendien zijn de armoede en de ongelijkheden die al in onze samenleving aanwezig waren, nog duidelijker geworden door deze pandemie.

"Of het nu over de corona- of de klimaatcrisis gaat: we zitten allemaal in dezelfde storm, maar niet in dezelfde boot. Mensen in kwetsbare landen worden harder getroffen, zeker op economisch vlak. Dit is het moment om te breken met de structurele ongelijkheid van het verleden. Meer dan ooit is er nu internationale samenwerking, herverdeling en solidariteit nodig." Zegt Els Hertogen, directeur van 11.11.11, die ook aanwezig was in Brussel.

Concreet eisen we voor de wereld van morgen een gezond milieu, een economie die de mens en de planeet in plaats van de dividenden belangrijk vindt, ook duurzame oplossingen en gelijke rechten voor iedereen en ten slotte wereldwijde solidariteit. Dat willen we de politieke leiders van ons land in de oren knopen.

De partners die zich in deze tijdelijke coalitie verenigden, kwamen daarom bijeen onder het motto "We need a New normal", met de boodschap dat na deze Covid-crisis een terugkeer naar normaal geen optie is. De crisissituatie waar we nu doorheen spartelen, moet de wake-up call zijn voor een wereld die gebaseerd is op meer solidariteit en meer veerkracht.

 

De partners die deelnemen aan de actie zijn: 11.11.11., CNCD 11.11.11, Youth For Climate, Oxfam, Amnesty International,Rencontre Des Continents,  Agroecology in Action, Groot ouders voor het Klimaat,Students For Climate, Climate Express, Quinoa / BAP, Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté, Ineos Will Fall, FIAN, BRAL, LEF, Grands Parents pour le Climat, Extinction Rebellion, Coalition Climat, Réseau wallon de lutte contre la pauvreté, Bond Beter Leefmilieu, IEW, ACV-CSC, Make Noise For Climate, RWADE, Grandparents pour Climat, Coalition Climat, Belgian Anti-Poverty Network, ACV-CSC, ABVV, Réseau wallon pour l’accès durable à l’Energie, Rise for Climate, Do You Hear 2020, SOS Faim, State of the Arts, Vlaamse Jeugdraad, Klimaatzaak, Forum des Jeunes, Natuurpunt, Natuurvrienden, Zomer Zonder Vliegen, Arbeid & Milieu, Beweging.net, BOS+, deMens.Nu, Coalition Kaya, Climaxi, Ecokerk…