Image
Braziliaanse inheemse gemeenschappen vieren hun overwinning.

Overwinning voor het Amazonewoud: hoe inheemse bevolking er strijdt voor de bescherming

Resultaat

Opnieuw goed nieuws uit het Amazonegebied. Inheemse gemeenschappen in Brazilië vieren er een beslissing van het Hooggerechtshof die hun voorouderlijk land beschermt tegen mijnbouw, olieboringen en industriële landbouw. “Een nieuwe sprong voorwaarts voor het Amazonewoud. Activisten hebben de laatste jaren al vaker bewezen dat de strijd voor klimaat en mensenrechten loont”, zegt 11.11.11-expert Fay Vastenhoud trots. 

Eén groot volksfeest brak er vorige week uit in verschillende Braziliaanse inheemse leefgebieden. Want het Hooggerechtshof stemde met een verpletterende meerderheid voor inheemse landrechten. Die beslissing kwam er na een onvermoeibare strijd van inheemse activisten, mensenrechtenorganisaties en het middenveld. 

Inheemse landrechten, wat is dat?

In de grondwet van 1988 staat geschreven dat inheemse Brazilianen recht hebben op de grond van hun voorouders. Er is lang een smerig politiek spel gepeeld door verschillende (extreemrechtse) organisaties, bedrijven en industriële boeren die claimen dat er een tijdsgrens staat op die landrechten. Aangezien inheemse volken vaak nomadisch leven en gedwongen zijn zich te verplaatsen door onder andere landbouw, mijnbouw of lokale conflicten, is dit heel moeilijk. 

Overwinning voor inheemse gemeenschappen

Gelukkig heeft het Braziliaanse Hooggerechtshof nu in het voordeel van de inheemse gemeenschappen beslist dat er geen tijdsgrens op hun landrechten staat.

Image
Inheemse gemeenschappen in het Amazonewoud vieren feest na de overwinning.
Tranen van geluk en één groot volksfeest bij Braziliaanse inheemse gemeenschappen na de beslissing van het Hooggerechtshof om voor een wet te stemmen die hun voorouderlijk land beschermt tegen mijnbouw, olieboringen en industriële landbouw. REUTERS/Ueslei

Dat betekent dat ze hun leefgebieden mogen behouden en uitbreiden. Ook kunnen ze verloren land terugeisen. Hun landrechten worden bovendien vastgelegd, wat ook bescherming op lange termijn biedt. 

“Dit is geweldig nieuws voor honderden inheemse leefgebieden die de afgelopen jaren steeds meer land verloren door grootschalige landbouw, mijnbouw, olie-ontginning, ontbossing of andere vernietigende activiteiten. Net omdat inheemse mensen hun gronden en bossen niet industrieel bewerken en blijven beschermen, beschermen ze het Amazonewoud en spelen ze een cruciale rol in de strijd tegen de klimaatcrisis. Dit is een grote overwinning voor de rechten van de mens en de natuur”, benadrukt Fay Vastenhoud, Latijns-Amerika-expert bij 11.11.11.

Activisme loont, ook elders in het Amazonewoud

Deze historische overwinning is ook positief nieuws andere inheemse gemeenschappen in heel het Amazonegebied. In dat gebied is er momenteel trouwens een echte activistische beweging op gang die de laatste maanden en jaren grote successen boekt.  

Image
Amazonewoud
Inheemse gemeenschappen beschermen het Amazonewoud en spelen zo een cruciale rol in de strijd tegen de klimaatcrisis.

Recent nog stemden de Ecuadoriaanse burgers in een volksreferendum tégen de oliewinning in het Yasuní National Park, een biodivers natuurgebied in het Amazonewoud. Geweldig nieuws, want na een strijd van meer dan 10 jaar stopten inheemse gemeenschappen, jonge activisten en diverse organisaties, zoals 11.11.11-partner Acción Ecológica, de uitbuiting van mens en natuur door de olie-industrie.  

Ook niet te vergeten is het bijzonder verhaal van hoe negen meisjes een staatsoliebedrijf in Ecuador voor de rechter sleepten voor de vervuiling voor gasfakkels. Ze wonnen de rechtszaak en beschermden zo hun leefomgeving van klimaatvervuiling. Of hoe op activisme geen leeftijd staat.

Samen strijden we voor het klimaat

Maar de strijd is nog niet gestreden en activisten en gemeenschappen vechten nog dagelijks om deze cruciale groene long en zo ook het klimaat te beschermen. 11.11.11 steunt de strijd van de inheemse gemeenschappen in het Amazonegebied en werkt samen met partners in Ecuador, Peru en Bolivia die elke dag opnieuw strijden voor de bescherming van het Amazonewoud en zijn bewoners.