Other Talk framinggids: Hoe bereik je het ‘beweegbare midden’ in het migratiedebat?
Wie of wat is het ‘beweegbare midden’? Wat zijn frames en counterframes? Welke frames domineren het migratiedebat? Hoe ga je aan de slag met frames om het beweegbare midden te bereiken?
29 Oct 2021
2 minuten
Antwoorden op deze vragen vind je in de eerste editie van Other Talk’s framinggids. Deze bundelt de inzichten van onderzoek dat in het kader van Other Talk werd uitgevoerd en reikt praktische handvaten aan voor organisaties en professionals die een bijdrage willen leveren aan het depolariseren van het migratiedebat.
De framinggids is een beginpunt om te experimenteren met frames en om verdere ervaringen op te doen. Het is een levend document dat we op regelmatige basis zullen aanvullen met praktisch communicatieadvies, gebaseerd op nieuwe inzichten uit onderzoek en praktijkervaring.
De framinggids is een initiatief van Other Talk, een driejarig programma van 11.11.11 en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Het Other Talk-programma wil mee een antwoord bieden op de polarisering van het dagelijkse debat over vluchtelingen en migranten. Deze polarisering zien we in opiniestukken en op sociale media, waar vooral overtuigde voor- en tegenstanders van zich laten horen.
Een vergeten groep is het midden. Mensen in het midden laten minder nadrukkelijk van zich horen. Ze worden echter wel beïnvloed door boodschappen vanuit de polen, en kunnen zich naar de ene of de andere kant bewegen. We spreken daarom ook van ‘het beweegbare midden’.
Het doel van Other Talk is nuance te brengen in het gepolariseerde debat over migratie en vluchtelingen in Vlaanderen. Specifiek wil Other Talk maatschappelijke organisaties helpen om het beweegbare midden te bereiken met genuanceerde boodschappen over mensen met een vluchtverhaal of een migratieachtergrond. Zo wordt polarisatie vermeden en ontstaat er ruimte voor positievere beeldvorming en beleid, en een warme maatschappij waarin zij welkom zijn.
Hoe je hieraan begint, ontdek je in onze framinggids.