Image
Maria Ressa wint de Nobelprijs voor de Vrede

Maria Ressa wint de Nobelprijs voor de Vrede

Actualiteit

Geweldig nieuws! Journalist Maria Ressa wint de Nobelprijs voor de Vrede samen met Dimirij Muratov. Veroordeeld in eigen land, gelauwerd voor haar strijd tegen desinformatie en aanvallen op de persvrijheid.

Langs deze weg wensen we de Filipijnse journaliste Maria Ressa gelukwensen met haar (gedeelde) Nobelprijs. Ressa is mede-oprichter van www.rappler.com, een onafhankelijke online nieuwssite. Maria Ressa toonde het ware gelaat van de onafhankelijke journalistiek door haar kritiek niet te sparen op het beleid van de Filipijnse president Duterte. Ze veroordeelde de repressie en corruptie en had ook kritiek op o.a. Facebook omdat hun terreur van de logaritmes controversiële uitspraken meer zichtbaar maken op de social media dan gedegen analytische artikels.

Image
Maria Ressa wint de Nobelprijs voor de Vrede

De Filipijnse overheid probeerde haar het zwijgen op te leggen met diverse aanklachten, wat zelfs leidde tot een arrestatie. Het verplichte haar om veel energie en middelen te steken in het verdedigen van haar eigen werk en vrijheid. In haar engagement zijn er heel wat raakvlakken met de Filipijnse mensenrechtenactivisten waarmee 11.11.11 en andere Belgische ngo's samenwerken. Samen werken zij in een heel moeilijke context aan het verdedigen van het recht op vrije meningsuiting.

Mede dankzij een brede internationale steun kunnen beide ook hun werk verder zetten. 11.11.11 draagt hier haar steentje bij, door financiële steun en gezamenlijk lobbywerk. Zo werd Maria Ressa de afgelopen twee jaar twee maal uitgenodigd als spreker voor events die mede georganiseerd waren door 11.11.11. We  droegen ook bij aan de Rappler Foundation, die fondsen inzamelt om haar gerechtskosten te betalen.

We wensen haar ontzettend veel succes met het verderzetten van het broodnodige werk dat ze verricht.