Image
Informeel Tentenkamp in de Bekaavallei, Libanon

Intensieve begeleiding nodig voor vluchtelingenkinderen in Libanon

Actualiteit

In Libanon is meer dan een kwart van de bevolking vluchteling. Het kleine land huisvest ongeveer 1,5 miljoen mensen uit buurland Syrië. Onder hen zijn zeker 500.000 kinderen, van wie de helft geen toegang tot onderwijs heeft. Diegenen die wel naar school gaan, slagen er niet altijd in om te blijven meedraaien in een onderwijssysteem dat niet helemaal is aangepast aan hun noden.

De Libanese overheid doet haar best om de capaciteit van de scholen te verhogen door het invoeren van een middagshift voor de Syrische kinderen. Toch blijft het moeilijk voor hen om naar school te blijven gaan. De lessen worden in het Frans en Engels gegeven, in tegenstelling tot Syrië, waar leerkrachten Arabisch spreken. Daar komt nog bij dat vluchtelingenkinderen opgroeiden in constante angst en getuige waren van vreselijke gruweldaden. Ze kunnen niet zomaar terug naar school. Ze hebben begeleiding nodig, zowel psychologisch als op vlak van onderwijs.

Caritas Libanon beseft dat intensieve begeleiding nodig is om te vermijden dat deze kinderen afhaken. Met bijlessen, huiswerkbegeleiding en traumatherapie zorgen ze ervoor dat kinderen naar school blijven gaan en zetten ze hen op weg naar een waardig leven. "Onderwijs is essentieel om hun toekomst te verzekeren," zegt Rita Rhayem, directrice van Caritas Libanon. "Stel je voor dat een hele generatie geen toegang tot onderwijs had en na de oorlog het land moet heropbouwen... dat zou een drama zijn."

Image
Bijlessen en huiswerkbegeleiding in Bourj Hammoud

Om mensen van deze problematiek bewust te maken en geld in te zamelen voor de vluchtelingenkinderen in Libanon, lanceerde Caritas International de campagne #Refugees2school. Voor deze gelegenheid kwam mevrouw Rhayem ook naar Brussel, waar ze ontmoetingen had met de overheid, EU, Kerk, pers en schenkers. Ze getuigde over de situatie in Libanon en riep op tot vrede.