Image
Syrische vluchtelingenkinderen die niet naar school kunnen

2,6 miljoen Syrische kinderen kunnen niet 'terug naar school'

Actualiteit

Op het moment dat de scholen in ons land hun deuren heropenen, zijn er 2,6 miljoen Syrische vluchtelingenkinderen die niet naar school kunnen. Caritas International wil 8.700 onder hen in Jordanië en in Libanon de kans geven om onderwijs te volgen en lanceert hiervoor een campagne. Er is dringend geld nodig om deze kinderen een toekomstperspectief te bieden.

De crisis in Syrië veroorzaakt de ergste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Kinderen zijn de grootste slachtoffers. Wie nog geen vijf jaar is, heeft enkel oorlog gekend en de meesten onder hen hebben nog nooit een voet in een klaslokaal gezet. In Syrië waar 1 op 5 scholen niet langer functioneert, zijn er meer dan twee miljoen kinderen die geen onderwijs krijgen. In de buurlanden waar 1 op 2 vluchtelingen een kind is, gaan 600.000 kinderen niet naar school. Zij zijn erg kwetsbaar door wat ze hebben meegemaakt, lopen een ernstig risico op misbruik en hebben weinig toekomstkansen. Als er geen grootschalige actie ondernomen wordt, zal de hele regio op lange termijn de rekening betalen voor de verwaarlozing van een deze generatie.

Een holistisch onderwijsproject op regionaal niveau

Deze nooit geziene crisis vraagt om innoverende initiatieven die toekomstperspectief bieden. Caritas International en haar Caritaspartners in Syrië, Libanon en Jordanië willen zich daarom samen inzetten voor een vernieuwend, holistisch onderwijsproject. "Binnen dit pilootproject wordt het kind in al zijn dimensies benaderd", aldus Sébastien Dechamps, programmabeheerder Midden-Oosten. "De school is een toegangspoort om ook aan opvoedkundige, fysische en psychologische behoeften van het kind tegemoet te komen. Er is een duidelijk verband tussen onderwijs, de inkomsten van het gezin, de veiligheid van het kind en de sociale cohesie. Onderwijs in deze context betekent dat er ook gezorgd wordt voor het welzijn van het kind, zijn/haar familie en zijn/haar gastmilieu."

Steun gevraagd - mobilisatie voor de scholarisatie van 8.700 vluchtelingen

Caritas zoekt dringend de nodige middelen om deze activiteiten te financieren. "Wij willen onze inspanningen op het vlak van onderwijs voortzetten omdat onderwijs zo belangrijk is voor de toekomst van de kinderen en van de betrokken landen. Daarom zoeken we extra middelen om te kunnen bijdragen aan de scholarisatie van nog eens 8.700 Syrische vluchtelingenkinderen", aldus Sébastien Dechamps. Op 1 september zullen bijna 200 medewerkers en sympathisanten van Caritas International ouders en leerlingen sensibiliseren voor deze problematiek. De organisatie roept scholen op om hun traditionele klasfoto's te koppelen aan een oproep tot steun. Ze nodigt leerkrachten en jeugdbewegingen uit om deel te nemen aan de actie 'Kerst op de Vlucht', een project dat sensibiliseert tot wereldburgerschap met o.a. de uitwisseling van postkaarten tussen Belgische jongeren en jonge vluchtelingen in Libanon.