Indonesische burgers dagen cementbedrijf voor de rechter voor klimaatschade
06 Feb 2023
2 minuten
Vier inwoners van het kleine en bedreigde Indonesische eiland Pulau Pari hebben een klacht neergelegd tegen het Zwitserse cementbedrijf Holcim. Ze eisen een schadevergoeding voor de bijdrage van de cementgigant aan de klimaatcrisis. Die maakt het leven op het eiland steeds moeilijker. Het is één van de eerste rechtszaken op basis van klimaatschade.
Het kleine eiland ten noorden van Jakarta dreigt onder de stijgende zeespiegel te verdwijnen. Alleen al vorig jaar overstroomde Pari vijf keer. 11.11.11-partner Walhi heeft de inwoners de afgelopen jaren al ondersteund bij het planten van mangrove (boomsoort die de kustlijn beschermt tegen bijvoorbeeld overstromingen) en het diversifiëren van hun inkomsten. Samen met de Zwitserse ngo HEKS werd nu ook de klacht tegen Holcim voorbereid.
“We willen dat de verantwoordelijken actie ondernemen”
Arif, Asmania, Bobby en Edi vragen in hun aanklacht dat het cementbedrijf het eiland vergoedt voor de klimaatschade die al is aangericht, en dat het bedrijf deelneemt aan de financiering van beschermingsmaatregelen tegen overstromingen. Ze eisen ook dat Holcim hun CO2-uitstoot drastisch én snel vermindert.
Uit een wetenschappelijke studie blijkt dat de schade op het eiland Pari wel degelijk wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Met een plaats in de top 50 van grootste CO2-vervuilers, draagt Holcim dan ook een aanzienlijke verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis én voor de situatie op het eiland. “Ons bestaan wordt bedreigd”, zegt Asmania. “We willen dat de verantwoordelijken nu eindelijk actie ondernemen.”
De aanklacht tegen Holcim maakt deel uit van een wereldwijde beweging, maar is pas de tweede klimaatrechtszaak die wordt aangespannen door slachtoffers uit klimaatkwetsbare landen. Het is een krachtig signaal na jarenlange druk van het middenveld, dat moet bijdragen aan het levensbehoud van miljoenen mensen die bedreigd worden door de klimaatcrisis.
Oprichting van een klimaatschadefonds
Financiering na klimaatschade - ook wel ‘schade en verlies’ of ‘loss and damage’ genoemd - was dit jaar een hoofdthema op de klimaattop COP27 in Egypte. Het principe? Rijke industrielanden en bedrijven dragen, als historisch grote CO2-uitstoters, financieel bij aan herstel en heropbouw na klimaatgerelateerde rampen. Lage-inkomenslanden dragen immers de grootste gevolgen van de klimaatcrisis, terwijl ze er het minst verantwoordelijk voor zijn.
Op de klimaattop werd na lang onderhandelen een akkoord bereikt voor de oprichting van zo’n fonds voor klimaatschade. Het was een historische stap in de strijd tegen klimaatonrecht en een overwinning voor ngo’s, middenveldorganisaties en activisten wereldwijd. Toch blijven we druk zetten, want de strijd is nog niet gestreden. We houden de vinger aan de pols dat deze verwezenlijking ook effectief naar de praktijk wordt gebracht. Arif, Asmania, Bobby en Edi wachten dit niet af en zetten hun eis nu door.
Steun jij onze partners in Indonesië?
Samen met WALHI vechten we voor klimaatrechtvaardigheid voor de gemeenschappen die hun leefomgeving bedreigd zien. Ook met jou?