Image
Pablo tijdens een bijeenkomst van CDES (Centrum voor Economische en Sociale Rechten) in Ecuador

Iedereen heeft recht op waardig werk

Resultaat

Investeren in een betere wereld, zodat iedereen gelijke kansen krijgt. Dat doet ook Pablo Iturralde van onze Ecuadoraanse partnerorganisatie CDES (Centrum voor Economische en Sociale Rechten). Samen met zijn medewerkers komt hij op voor de rechten van Ecuadoraanse arbeiders. En dat is soms een harde strijd.

De arbeiders werken al jaren in de meest erbarmelijke omstandigheden bij Furukawa, een Japans bedrijf dat vezelplantages uitbaat.

“De  arbeiders verdienen nog minder dan ons nationale minimumloon, en dat is 350 euro. Er zijn nog veel senioren aan het werk, een pensioen bestaat niet voor hen. We stelden ook vast dat er kinderen onder de vijftien jaar aan het werk zijn. Dat is kinderarbeid, en tegen alle internationale wetgeving en kinderrechten”, vertelt Pablo. “Op de plantage kunnen de werknemers met hun familie in een haciënda  wonen. Maar daar moet je je niet veel bij voorstellen. De haciënda’s zijn klein en onderkomen, er is nauwelijks drinkwater of elektriciteit. De arbeiders werken met oud en gevaarlijk materiaal. Regelmatig gebeuren er ongevallen. Wie daarvoor opdraait? De arbeiders zelf. Sociale bescherming is er niet."

Image
Pablo CDES
Pablo Itturalde, CDES

De 400 arbeiders verdienen nog minder dan ons nationale minimumloon, en dat is 350 euro. Er zijn nog veel senioren aan het werk, een pensioen bestaat niet voor hen. We stelden ook vast dat er kinderen onder de vijftien jaar aan het werk zijn.

Pablo Itturalde
CDES

De arbeiders werken 6 dagen op 7, van 6 uur ’s ochtends tot 4 uur in de namiddag in een vreselijke hitte. De mannen nemen vooral het fysieke werk op zich, ze kappen en versleuren de abacaplanten. De vrouwen zorgen voor de kinderen en staan in voor het eten, maar ook voor het drogen en ordenen van de vezels.

Image
Een arbeider verwerkt abaca

Hoopvolle verandering op komst

Een groep van 123 arbeiders neemt nu, samen met Pablo en zijn collega’s, het heft in handen. Ze willen dat deze moderne vorm van slavernij stopt. Niet enkel voor hen, maar voor de andere arbeiders op de Furukawa plantages en voor alle landgenoten die in gelijkaardige, erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Want ook in de bananensector, op suikerrietvelden en in bloemenkwekerijen zijn schendingen van de arbeidsrechten dagelijkse kost.

Wat levert het op?

Wat hun strijd voor waardig werk oplevert? Dit jaar wonnen ze samen met 123 plantagearbeiders een belangrijke rechtszaak die de arbeidsomstandigheden van honderden arbeiders hopelijk verandert.

We spanden een rechtszaak aan over de arbeidsomstandigheden en kregen begin dit jaar heel goed nieuws. Het bedrijf moet de getroffen werknemers een schadevergoeding betalen.

We spanden een rechtszaak aan over de arbeidsomstandigheden en kregen begin dit jaar heel goed nieuws. Het bedrijf moet de getroffen werknemers een schadevergoeding betalen. Wanneer dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Want het Japanse bedrijf geeft zich nog niet meteen gewonnen.”  

Maar er beweegt iets, de bal is aan het rollen. Want ook de Ecuadoraanse politici zijn in actie geschoten. Pablo: “Er is een commissie opgericht met politici uit verschillende domeinen. Ze brachten een bezoek aan de plantages en willen dat deze schrijnende toestanden aangepakt worden. Deze mensenrechtenschendingen worden dus nu tot op het hoogste niveau ernstig genomen.

Maar de strijd is nog niet volledig gestreden. Ondanks de sanitaire, sociale en economische crisis in Ecuador, houden CDES en het Solidariteitscomité 'Furukawa Nunca Más' (nooit meer Furukawa) voet bij stuk om ook de misbruiken tegen de andere plantagearbeiders aan te klagen en hen te ondersteunen in hun zoektocht naar rechtvaardigheid en gelijke rechten.

Image
Pablo tijdens een bijeenkomst van CDES (Centrum voor Economische en Sociale Rechten) in Ecuador

Investeer je mee?

De strijd voor waardig werk en sociale bescherming blijft acuut. Investeer daarom mee in het werk van Pablo, onze partner CDES en vele anderen.