Image
Vernielde palmbomen versperren weg in Dapa Town - Siargoa Island

Extra steun voor de slachtoffers van tyfoon Odette

Actualiteit

In de nacht van 16 en 17 december trok de zware tyfoon Rai, internationaal bekend als tyfoon Odette, over het zuidelijke deel van de Filipijnen. Het eiland Luzon, met de hoofdstad Manila bleef gespaard, maar enkele kustgebieden en eilanden in de Visayas en Mindanao werden heel hard getroffen met rukwinden tot 200 km per uur en bakken regen. 

Dodelijke slachtoffers, meer dan honderduizend daklozen en miljoenen euro schade

Ruim 600.000 mensen hadden zich aangemeld bij één van de schuilplaatsen  voor evacuatie.  Ondanks deze massale evacuaties, is het dodental op 23 december al opgelopen tot 391, en dit zal nog oplopen. Zo'n 130.000 mensen zijn dakloos, de schade aan de infrastructuur, huizen en landbouw wordt geraamd op 650 miljoen Euro. 

Veel wegen liggen vol met bomen, elektriciteitspalen en steenbrokken.  Daarbovenop zorgen weggevallen zendmasten voor een gebrekkige communicatie en is er een groot tekort aan brandstof.  Al deze schade bemoeilijkt de reddingsoperaties.

Image
Vernielde wegen en gebouwen op Siargoa Island
Vernielde wegen nabij Dapa town - Siargoa Island © Pepe Diokno

11.11.11 stelt noodfondsen ter beschikking

Partners van 11.11.11 in de Filipijnen (FDC, PMCJ, Focus, PKKK en ATM) meten momenteel de noden op in de getroffen regio's.   Daarbij staan ze in nauw contact met het 11.11.11-kantoor in Manila.

Omwille van de hoogdringendheid heeft 11.11.11 alvast beslist 36.000 euro aan noodfondsen ter beschikking te stellen, zonder te wachten op meer gedetailleerde voorstellen.  Krachtige tyfoons als Odette zijn niet ongewoon in de Filipijnen, en komen door de klimaatcrisis hoe langer hoe meer voor.  Mede hierdoor hebben onze partners heel wat ervaring opgedaan om snel de meest dringende noodhulp ter plaatse te krijgen.  We hebben er alle vertrouwen in dat ze deze bescheiden bijdrage goed zullen besteden. Zo maken we echt werk van 'internationale solidariteit'.