Image
Joko Togog - 4de Pijler Dirk Claes

Joko Togo - Kinderen een warme thuis geven

Interview

Joko Togo is een vzw die weeskinderen een thuis bezorgt waar ze kunnen opgroeien tot zelfredzame jongvolwassenen. Dirk Claes, voorzitter van Joko Togo, werkt samen met mensen uit Togo om deze missie te voltooien. 

“Joko Togo is opgericht door Sylvia Roovers”, vertelt de voorzitter van Joko Togo.“Het is begonnen met een les Afrikaans dansen in Antwerpen. De dansgroep trok op dansstage naar Burkina Faso en Togo. In Togo zag Sylvia de ellendige situatie waarin weeskinderen en straatkinderen moesten overleven. Terug in België besloot ze de mensen in Togo te gaan helpen. Haar man was overleden en ze had geen kinderen. Op dat vlak was er dus niets dat haar tegenhield. Nadat ze een jaar in Togo woonde, wilde ze zelf een vzw oprichten. “Joko” is iets dat zij met enkele vriendinnen heeft verzonnen tijdens een brainstorm. Er zit dus niet echt een concreet idee achter, ‘het bekt goed’. ”

Niet bedelen, maar overtuigen

“Via een Vlaamse kennis hoorde Sylvia dat er een grote bouwgrond van 1 hectare was”, zegt Dirk. “Zij wilde die kopen, maar had niet voldoende geld. Gelukkig kan Sylvia heel goed mensen overtuigen. Ze bedelt niet voor geld, maar ze kan zo goed verhalen vertellen over Togo, dat je direct verkocht bent. Ooit was er een Zwitser die met haar het domein ging bezoeken en die was enorm enthousiast. Hij besloot om 20.000 Zwitserse frank te storten. Dat is ongeveer 20.000 euro. Dankzij nog andere donaties heeft zij de bouwgrond gekocht en ze is het weeshuis beginnen bouwen. Zodra het weeshuis klaar was, hebben wij er een moestuin aangelegd. Een aantal jaar geleden is er een vzw, Togo Kids, naar ons toe gekomen met de vraag of wij van ‘Joko Togo’ hen niet wilden helpen. Ze waren namelijk te klein, waardoor ze de werking niet meer draaiende konden houden. Wij hebben hierop toegezegd, en hebben nu dus een weeshuis met een capaciteit van 30 kinderen. De kleuterschool telt momenteel 60 kleuters verdeeld over de 2 klassen."

Image
Joko Togo - 4de Pijler

Kracht van vrijwilligers

Wat Joko Togo uniek maakt, is dat ze al het geld dat ze ontvangen via donaties, per direct investeren in de vzw. “Wij doen alles gratis”, zegt Claes. “Elke euro die wij krijgen, wordt direct in het project geïnvesteerd. Wanneer mensen van het bestuur naar daar gaan, betalen ze het zelf. Dat is ook de grootste uitdaging. We moeten zorgen dat we genoeg middelen ophalen, zodat we de kinderen in Togo altijd eten kunnen geven.  Gelukkig hebben we nog niet zo’n momenten gehad. Er zijn al momenten geweest dat het ‘spannend’ was, maar dat kwam omdat wij moesten investeren in andere dingen van het weeshuis en de kleuterschool.”  

 

Bent u geïnteresseerd in het verhaal van Joko Togo, kan u steeds bij hen terecht via hun website

Of meer info lees je hier

 

Tekst: Stan Nelis | AP Hogeschool journalistiek

 

Image
logo 4de Pijler & AP hogeschool Antwerpen