Klimaattop COP29
10 Oct 2024
4 minuten
Van 11 tot 22 november vindt de 29ste internationale klimaatconferentie (COP29) plaats in Bakou, Azerbeidzjan. Wat staat er dit jaar op het spel? Welke eisen legt 11.11.11 op tafel? En hoe zetten onze partners zich in? Ontdek er hier alles over.
De COP, wat is dat nu weer?
De COP is dé belangrijkste jaarlijkse vergadering voor internationale klimaatonderhandelingen. Alle landen die het VN-klimaatverdrag van 1992 hebben ondertekend, komen samen om te bespreken hoe ze wereldwijd de opwarming van de aarde kunnen beperken tot 1,5°C.
En dat is nodig. Want ook in 2024 sneuvelden alle klimaatrecords. Zo was de voorbije zomer wereldwijd de warmste ooit gemeten op aarde. En wellicht 2024 het warmste jaar ooit – ja, 2023 was dat ook al. Die opwarming van de aarde heeft verwoestende gevolgen voor mens en natuur: intensere hittes, langere droogtes, meer bosbranden, overstromingen en tyfoons. De meest kwetsbare landen en gemeenschappen delen daarbij het zwaarst in de klappen. Tijd voor actie dus!
Wat staat er dit jaar op de agenda?
COP29 draait om twee grote thema’s:
-
Ambitieuzere klimaatfinanciering na 2025
Klimaatkwetsbare landen hebben dringend extra financiering nodig om zich aan te passen aan de klimaatcrisis en te investeren in duurzame oplossingen. COP29 biedt een unieke kans om eindelijk deze belofte waar te maken.
-
Verhoogde klimaatambities
Alle landen, waaronder de EU, moeten in 2025 vernieuwde en ambitieuzere klimaatplannen presenteren voor na 2030. Vorig jaar riep COP28 op tot het afbouwen van fossiele brandstoffen, en nu moeten landen daar daadwerkelijk stappen in zetten.
Nog goed om te weten
De klimaatcrisis vereist wereldwijde actie samenwerking. COP29 biedt België de kans om zijn verantwoordelijkheid te nemen en het eigen klimaatbeleid te versterken.
De beslissingen op COP29 kunnen de weg openen voor concrete klimaatacties in België, waar de ambities – vooral in Vlaanderen – nog niet aan de Europees doelstellingen raken. De volgende regering en klimaatministers zullen die kans moeten grijpen.
België kan bovendien een voortrekkersrol spelen in klimaatfinanciering en steun aan klimaatkwetsbare landen, en zo andere landen inspireren om dit voorbeeld te volgen.
Kiki, onze klimaatexpert, maakt deel uit van de Belgische delegatie die in november naar COP29 trekt.
11.11.11 zet er druk op beleidsmakers om ambitieuzere klimaatplannen te maken, zowel op internationaal als op nationaal niveau. Het is ook een cruciaal moment om te pleiten voor meer klimaatrechtvaardigheid voor de gemeenschappen die de zwaarste gevolgen van de klimaatcrisis ondervinden. Zij moeten meer steun en bescherming krijgen.
11.11.11 plaatst drie eisen op de agenda
In 2015 beloofden rijke landen jaarlijks 100 miljard dollar aan kwetsbare landen om hen te helpen met de gevolgen van de klimaatcrisis. Op COP29 moet België pleiten voor een hogere steun, zodat er genoeg geld is voor wat écht nodig is, zoals de overstap naar hernieuwbare energie, landbouw die beter bestand is tegen droogte, en de heropbouw van verwoeste infrastructuur na overstromingen.
Landen moeten daarbij garanderen dat het geld beter stroomt naar adaptatie en de laagste inkomenslanden, die nu vaak achterblijven. En dat het geld gemakkelijk beschikbaar is voor lokale gemeenschappen en dat hun rechten worden gerespecteerd.
Belgische beleidsmakers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de huidige klimaatfinanciering te verhogen. De bijdrage moet van 154 naar 500 miljoen euro per jaar gaan.
Om de verhoging te realiseren, kunnen ook nieuwe financieringsbronnen worden gebruikt, waarbij we geld dat nu naar schadelijke praktijken vloeit verschuiven naar klimaatinvesteringen. Bijvoorbeeld door subsidies voor vervuilende energiebronnen zoals fossiele brandstoffen af te bouwen, komt er extra geld vrij. Wereldwijd gaat het om 7 biljoen dollar volgens het IMF, en voor België alleen al is dat minstens 15 miljard euro.
Door de steun als giften en niet als leningen te geven, vergroot de schuldenlast van kwetsbare landen niet. Het is belangrijk dat België deze trend verderzet én andere landen aanspoort om hetzelfde te doen.
België moet zich inzetten voor de wereldwijde uitfasering van fossiele brandstoffen en subsidies. Dit omvat ook een opschorting van nieuwe fossiele infrastructuur, zodat er geen nieuwe projecten ontstaan die onze klimaatinspanningen ondermijnen en schade toebrengen aan mensen en natuur.
Dit is een noodzakelijke stap om de transitie naar hernieuwbare energie te versnellen en de schadelijke effecten van fossiele brandstoffen op mens en milieu tegen te gaan.
Van Lima tot Bakou: Eén wereldwijde beweging voor klimaatrechtvaardigheid
Op COP29 zijn ook verschillende partnerorganisaties van 11.11.11 aanwezig: PMCJ en APMDD uit Zuidoost-Azië en MOCICC uit de Andesregio in Zuid-Amerika. Ze kloppen er op tafel voor de rechten van inheemse gemeenschappen, eerlijke klimaatfinanciering, energierechtvaardigheid en een eerlijke aanpak van de schuldencrisis. Voor deze thema’s voeren ze ook campagne binnen hun eigen grenzen. Zo zetten ze druk op hun beleidsmakers om verandering te realiseren.
Op COP29 willen we samen met hen een duidelijk signaal geven aan wereldleiders: klimaatfinanciering en de uitfasering van fossiele brandstoffen zijn essentieel voor een rechtvaardige toekomst. En als 1 wereldwijde beweging strijden we daarvoor!
Doe een gift
En strijd samen met ons voor een klimaatrechtvaardige en duurzame toekomst.