Klimaattop COP29
10 Oct 2024
4 minuten
Van 11 tot 22 november vindt de 29ste internationale klimaatconferentie (COP29) plaats in Bakou, Azerbeidzjan. Wat staat er dit jaar op het spel? Welke eisen legt 11.11.11 op tafel? En hoe zetten onze partners zich in? Ontdek er hier alles over.
De COP, wat is dat nu weer?
De COP is dé belangrijkste jaarlijkse vergadering voor internationale klimaatonderhandelingen. Alle landen die het VN-klimaatverdrag van 1992 hebben ondertekend, komen samen om te bespreken hoe ze wereldwijd de opwarming van de aarde kunnen beperken tot 1,5°C.
En dat is nodig. Want ook in 2024 sneuvelden alle klimaatrecords. Zo was de voorbije zomer wereldwijd de warmste ooit gemeten op aarde. En wellicht 2024 het warmste jaar ooit – ja, 2023 was dat ook al. Die opwarming van de aarde heeft verwoestende gevolgen voor mens en natuur: intensere hittes, langere droogtes, meer bosbranden, overstromingen en tyfoons. De meest kwetsbare landen en gemeenschappen delen daarbij het zwaarst in de klappen. Tijd voor actie dus!
Wat staat er dit jaar op de agenda?
COP29 draait om twee grote thema’s:
-
Ambitieuzere klimaatfinanciering na 2025
Klimaatkwetsbare landen hebben dringend extra financiering nodig om zich aan te passen aan de klimaatcrisis en te investeren in duurzame oplossingen. COP29 biedt een unieke kans om eindelijk deze belofte waar te maken.
-
Verhoogde klimaatambities
Alle landen, waaronder de EU, moeten in 2025 vernieuwde en ambitieuzere klimaatplannen presenteren voor na 2030. Vorig jaar riep COP28 op tot het afbouwen van fossiele brandstoffen, en nu moeten landen daar daadwerkelijk stappen in zetten.
Nog goed om te weten
Op COP29 moeten de rijke landen eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen voor de landen die op dagelijkse basis al worstelen met de klimaatcrisis. Voor het slagen van het Parijsakkoord is een flinke opschaling van klimaatfinanciering cruciaal. Het geld is beschikbaar en kan worden aangewend door eerlijke belastingen op de rijken, vervuilers te laten betalen en schadelijke subsidies af te schaffen.
11.11.11 plaatst drie eisen op de agenda
Van Lima tot Bakou: Eén wereldwijde beweging voor klimaatrechtvaardigheid
Op COP29 zijn ook verschillende partnerorganisaties van 11.11.11 aanwezig: PMCJ en APMDD uit Zuidoost-Azië en MOCICC uit de Andesregio in Zuid-Amerika. Ze kloppen er op tafel voor de rechten van inheemse gemeenschappen, eerlijke klimaatfinanciering, energierechtvaardigheid en een eerlijke aanpak van de schuldencrisis. Voor deze thema’s voeren ze ook campagne binnen hun eigen grenzen. Zo zetten ze druk op hun beleidsmakers om verandering te realiseren.
Op COP29 willen we samen met hen een duidelijk signaal geven aan wereldleiders: klimaatfinanciering en de uitfasering van fossiele brandstoffen zijn essentieel voor een rechtvaardige toekomst. En als 1 wereldwijde beweging strijden we daarvoor!

Doe een gift
En strijd samen met ons voor een klimaatrechtvaardige en duurzame toekomst.
