Shaymaa: “Israël gebruikt in Libanon hetzelfde narratief als in Gaza”
26 Sep 2024
7 minuten
Shaymaa Mostafa groeide op in Zuid-Libanon onder de Israëlische bezetting. Haar kindertijd beleefde ze in angst voor luchtaanvallen en bombardementen. Haar familie woont nog steeds in Libanon, en enkele dagen geleden werden de gebouwen naast het huis van haar broer gebombardeerd, waardoor ze moesten vluchten.
Vandaag werkt Shaymaa bij 11.11.11 als coördinator van onze partnerwerking in het Midden-Oosten. Met haar persoonlijke ervaringen en professionele expertise werpt ze in dit interview een blik op de escalerende situatie in Libanon, de rol van Hezbollah, de impact op burgers en vluchtelingen, en wat de internationale gemeenschap moet doen om het geweld te stoppen.
Wat gebeurt er in Libanon?
“De situatie in Libanon escaleerde vorige week snel. Israël had piepers en walkietalkies, waar ook burgers afhankelijk van zijn, zo gemanipuleerd dat ze ontploften bij het ontvangen van berichten.”
“Hoewel de aanvallen zogezegd bedoeld waren voor Hezbollah-strijders, werden ook burgers getroffen: mensen op straat of in de winkel, kinderen, familieleden. Deze aanvallen waren met andere woorden volledig willekeurig. Ook gezondheidswerkers en mensen in de logistiek werden getroffen. Toch werd deze flagrante schending van het internationaal recht door sommigen schokkend genoeg geprezen als een 'innovatieve' oorlogstechniek.”
“De situatie verergerde toen Israël begon met bombardementen in het zuiden van Libanon op gebieden waar burgers wonen, onder het mom dat Hezbollah raketten en wapens zou verbergen in de huizen van burgers.”
“Sinds maandag heeft Israël meer dan 1.600 luchtaanvallen uitgevoerd in heel Libanon. Daarbij zijn meer dan 600 mensen omgekomen, 1.700 gewond geraakt en meer dan 90.000 mensen in slechts drie dagen ontheemd.”
“In Dahye, een dichtbevolkte buitenwijk van Beiroet, vernietigde één enkele luchtaanval een gebouw van negen verdiepingen. Daarbij kwamen niet alleen een Hezbollah-leider, maar ook 61 burgers om, waaronder kinderen en hele gezinnen. Israël hanteert hier dezelfde logica als in Gaza – hele gebieden worden als legitieme doelwitten gezien omdat ze claimen dat er militanten actief zijn.”
Hoe gaat de bevolking om met de huidige situatie?
"Na de aanvallen met piepers waren mensen geschokt en doodsbang. Er heerst het gevoel dat geen enkele plaats meer veilig is – stel je voor dat alles in je huis, van je telefoon tot je Wi-Fi-router, tegen je kan worden gebruikt om je te treffen.”
“Met de bombardementen, zijn mensen meer gefrustreerd dan geschokt. We weten allemaal dat Israël tot dit soort geweld in staat is, dus het is niet volledig onverwacht, maar de verontwaardiging is enorm. Mensen hadden niet verwacht dat Israël weer zo ver zou gaan, vooral met alles wat er in Gaza gebeurt.”
“Mijn eigen familie woont in het zuiden, en één van de huizen in hun buurt werd gebombardeerd. Veel van hun buren zijn omgekomen, waaronder een 72-jarige man die in het huis was met zijn kleinkinderen. Ook zij raakten gewond. De angst en onzekerheid zijn slopend.”
“Veel mensen vluchten nu naar het noorden, en die beslissingen worden in enkele seconden genomen. Je laat alles achter – je huis, je werk, je leven.”
"Mijn twee broers en hun families moesten precies dat doen. Toen de bombardementen begonnen, grepen ze hun vijf kinderen, zetten ze in de auto en vertrokken meteen. Terwijl ze vluchtten, reden ze nog door gebieden die gebombardeerd werden. Dat soort paniek, dat is wat mensen nu doormaken.”
“Ondanks de publieke verontwaardiging blijven politieke leiders wereldwijd Israël steunen. Het feit dat bombardementen opnieuw plaatsvinden, heeft tot enorme woede geleid.”
Wat is Hezbollah, en hoe groot is de steun van de Libanezen?
"Hezbollah is een complexe organisatie. In Libanon zijn ze niet alleen een militante groepering – ze zijn ook een politieke partij met ministers en parlementsleden. Ze hebben scholen, ziekenhuizen, en bieden sociale diensten aan, wat betekent dat ze een enorme aanwezigheid hebben in het dagelijks leven.”
"Historisch gezien, vooral in het zuiden van Libanon, werd Hezbollah gezien als de beschermer, het verzet tegen de Israëlische bezetting. Ik ben opgegroeid onder die bezetting, en ik herinner me de dagelijkse angst waarmee we leefden. Mijn vader werd in 1985 door Israëlische troepen vastgehouden en gemarteld. Hij was geen strijder. Het was gewoon willekeurige intimidatie zoals ze dat bij veel mensen deden. Het was een manier om gemeenschappen te laten weten ‘wij controleren jullie’, zoals ze nu ook in Palestina doen."
“Hezbollah dwong Israël uiteindelijk om zich terug te trekken, waardoor het land bevrijd werd en mensen naar hun huizen konden terugkeren. Dus veel mensen, vooral oudere generaties, zien hen nog steeds als helden."
"Dat gezegd hebbende, steunt niet iedereen de politiek van Hezbollah. Ze worden vaak bekritiseerd voor hun rol in de politieke en economische crisis van Libanon, maar als het gaat om het conflict met Israël, hebben ze nog steeds brede steun, vooral in het zuiden, waar ze worden gezien als de enige kracht die tegen Israël opkomt."
Wat denk je dat Netanyahu's doel is in Libanon?
"Netanyahu wil niet alleen Hezbollah vernietigen – hij is op zoek naar iets groters. Zijn regering heeft herhaaldelijk de rechtvaardiging van ‘het bestrijden van terrorisme’ gebruikt om verschillende landen aan te vallen. Ze doen dit al een jaar in Gaza. Nu doen ze hetzelfde in Libanon."
"Wat Israël echt wil, is land. Het gaat om het creëren van een 'Groot-Israël'. Ze zijn altijd geïnteresseerd geweest in het uitbreiden van hun grondgebied, en Zuid-Libanon is een belangrijk onderdeel van die visie. Zuid-Libanon lijkt erg op Noord-Palestina met zijn vruchtbare grond, waterbronnen en landbouwpotentieel, wat het economisch waardevol maakt."
"Dit is niet de eerste keer dat Israël probeert dit land te veroveren. Ze bezetten Zuid-Libanon 18 jaar lang, van 1982 tot 2000, maar ze moesten zich terugtrekken na jaren van verzet. Nu praten ze over het creëren van een bufferzone in Zuid-Libanon, zogenaamd om Noord-Israël te beschermen, maar dit is eigenlijk de eerste stap om dat land opnieuw in te nemen."
"Netanyahu staat ook onder politieke druk in eigen land. Er zijn protesten in Israël over hoe zijn regering de gijzelingssituatie met Hamas aanpakt, en hij moet laten zien dat hij de controle heeft. Door de aandacht naar Libanon te verleggen, probeert hij te laten zien dat ze meerdere fronten aankunnen. Maar het uiteindelijke doel is duidelijk: meer land, meer hulpbronnen en het veiligstellen van hun strategische belangen."
Libanon heeft momenteel al te kampen met een zware vluchtelingencrisis. Hoe verergert de huidige situatie de druk op het land?
"Libanon vangt momenteel al een overweldigend aantal vluchtelingen op, vooral Syriërs, en de huidige bombardementen maken de situatie nog erger. In gebieden zoals de Bekavallei, waar veel Syrische vluchtelingen wonen, moesten mensen opnieuw vluchten door het toenemende geweld.”
“De druk op het land is enorm, en er is ook veel discriminatie. Door de immense behoefte aan onderdak en hulp, veroorzaakt door het grote aantal ontheemden in slechts twee dagen tijd, krijgen de Libanezen voorrang bij opvang en steun. Syriërs worden vaak buitengesloten of moeten achteraan in de rij staan.”
"De partners van 11.11.11 in Libanon werken hard om zowel Libanese als Syrische gemeenschappen te ondersteunen, maar het is een gigantische uitdaging en ze zijn nog steeds aan het organiseren. Een van onze partners, Basmeh & Zeitooneh, is een inzamelingsactie gestart om onderdak te bieden en te voorzien in de behoeften van mensen die zijn gevlucht uit het zuiden en de Bekavallei, met een focus op de meest kwetsbaren, waaronder Syriërs."
"Sommige Syriërs keren zelfs terug naar Syrië omdat ze het gevoel hebben dat er voor hen nergens meer een veilige plek is. Het is hartverscheurend: deze mensen zijn voor de oorlog gevlucht, om vervolgens in een nieuw oorlogsgebied terecht te komen, met weinig steun. Deze nieuwe vluchtelingencrisis drijft het land tot het uiterste.”
Wat zou de internationale gemeenschap moeten doen?
"De internationale gemeenschap moet meer doen dan enkel het geweld veroordelen. We hebben echte actie nodig. Israël gebruikt dezelfde tactieken in Libanon als ze in Gaza doen. Ze voelen zich gesterkt omdat er geen echte gevolgen zijn voor hun acties in Gaza, en het gebrek aan verantwoordelijkheid is schokkend."
"De enige manier om deze escalatie te stoppen is een wapenstilstand in Gaza en een einde aan de Israëlische bezetting. Landen blijven wapens verhandelen naar Israël, of laten hun havens gebruiken om het Israëlische leger te bevoorraden. Zonder echte consequenties en sancties zal Israël blijven handelen zonder verantwoording af te leggen, terwijl burgers de prijs betalen."
"Duizenden bommen zijn al gevallen, honderden mensen zijn binnen enkele dagen gedood, en toch aarzelt de wereld om dit een oorlog te noemen. Hoeveel meer mensen moeten er nog sterven voordat regeringen in actie komen?"
Doe een gift
Met je gift aan 11.11.11 kunnen wij onze partners in Libanon, die vandaag voor gigantische uitdagingen staan, nog beter ondersteunen.