Rwanda - AMI

Association Modeste et Innocent (AMI)

Zelfs meer dan 20 jaar na de genocide is het niet evident om in hetzelfde dorp te wonen als de moordenaars van moeders, vaders, broers, zussen of kinderen. Hoe slagen de Rwandezen daarin? Association Modeste et Innocent (AMI) helpt hen bij de verwerking van hun trauma's.

AMI brengt daders en slachtoffers bij mekaar. Maar eerst leert het hen in aparte groepen om hun trauma's het hoofd te bieden. Het richt zich niet op het individu, maar op de hele gemeenschap. Zo kunnen mensen elkaar helpen tijdens het genezingsproces. 

Geweten

De organisatie schopt de deelnemers ook een geweten. Vele daders beweren dat ze bevelen moesten uitvoeren of onderschatten de gevolgen van hun daden schromelijk. Daarom moedigt AMI hen aan om actief deel te nemen aan het gemeenschapsleven van hun woonplaats. Zo zijn ze betrokken bij het welzijn van hun dorpsgenoten en groeien hun verantwoordelijkheid en solidariteit vanzelf. 

Vergiffenis

AMI plukt vruchten van zijn werking. Want wanneer de betrokkenen er klaar voor zijn, brengt de organisatie daders en slachtoffers bij elkaar om te praten. Ze kiezen zelf hun gespreksonderwerpen. Meestal gaat het over wederzijdse beschuldigingen, stereotypen, angsten en vooroordelen. Na gemiddeld 3 jaar schenken de meeste slachtoffers vergiffenis. 

Samenwerken

Zodra beide groepen weer overeenkomen, pakken ze samen andere problemen aan. Ze bewerken gezamenlijk velden of organiseren samen mentale gezondheidszorg. Een echte voltreffer, want zo vergroten ze niet alleen de samenhang, ze verkleinen tegelijk de armoede.

In de prijzen

In de regio's waar AMI werkt, is het één van de belangrijkste partners van de lokale autoriteiten. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat AMI al enkele internationale prijzen in ontvangst mocht nemen, zoals de Prijs voor de Vrede van Pax Christi International.