Bolivia - Fundacion Solon

Promotor van systemische alternatieven en trekker van ‘Global Assembly for the Amazon’

Fundación Solón is een organisatie die de pijnpunten in het huidige ontwikkelingspad aanklaagt, en sterk inzet op systemische alternatieven die wel duurzaam zijn.   Het vertrekpunt in de alternatieve benadering is dat rechtvaardigheid, de rechten van de mens en van de natuur centraal staan.  

 

Hernieuwbare en milieuvriendelijke energie  

 

Bolivia heeft de afgelopen jaren ingezet op investering in nieuwe energiebronnen, die op het eerste gezicht groen lijken - zoals de plannen voor de bouw van grootschalige waterkrachtcentrales. Deze stootten op het verzet van de gemeenschappen in de omgeving, aangezien zij van hun land zouden gegooid worden. Het onderzoek van Fundación Solón wijst uit dat die waterkrachtcentrales niet milieu- en klimaatvriendelijk zijn, en zelfs op economisch vlak een fiasco betekenen.  Daarna begon de regering ook de productie van suikerriet te promoten, om verkocht te worden als biobrandstof.  Dat plan gaat ten koste van de teelt van voedselgewassen, en van het amazonewoud.  De organisatie ondersteunt lokale gemeenschappen in hun campagne om deze nefaste projecten stop te zetten. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan alternatieven, zoals een effectief beleid voor de uitbreiding van zonne-energie, naar Europees model. De Fundación Solón brengt verscheidene groepen samen – inclusief jonge activisten, wetenschappers en journalisten - om de alternatieven in de publieke aandacht en op de politieke agenda te krijgen.  

 

Van de strijd voor het TIPNIS-gebied tot het behoud van het Amazonegebied  

 

Solón heeft ook een heel belangrijke bijdrage geleverd bij het verzet tegen de aanleg van een controversiële weg, door het TIPNIS gebied. Dat is een officieel beschermd gebied, omwille van de biodiversiteit én omdat het grondgebied is van inheemse gemeenschappen.  De weg zou vooral nieuwe petroleumwinning toelaten en tegelijkertijd ook handig zijn voor de cocaboeren, maar voor het gebied en haar bewoners  zou het een fatale beslissing zijn. Daar zijn nog grotere uitdagingen aan toegevoegd, die verbonden zijn aan de uitbreiding van de landbouw en veeteelt in het Amazonegebied. De Fundación Solón brengt de informatie aan over hoe al deze maatregelen in strijd zijn met de mensenrechten, en ijvert voor een goed milieubeheer en rechtvaardig klimaatbeleid. Samen met de lokale bevolking en activisten wordt getracht deze nefaste tendensen om te buigen. Hierbij wordt beroep gedaan op verschillende strategieën. Zo werden beide cases voorgelegd aan het Internationaal Tribunaal voor de Rechten van de Natuur, dat een vernietigend oordeel over de TIPNIS-kwestie velde. In de case rond het Amazonewoud oordeelde het Tribunaal dat de grootste ecocide van het moment plaatsvindt in het Amazonegebied.   

 

Systemische alternatieven 

 

De Fundación Solón is een thinktank en sterke promotor van systemische alternatieven, zoals ‘buen vivir’, de commons, ont-groeien,  deglobalization, ecofeminisme, voedselsoevereiniteit etc., met als doel een interactief dialoog te voeren om de analyse te verdiepen en de alternatieven te versterken. Ze benaderen de systemische alternatieven op een holistische manier, met nadruk op de verschillende dimensies als: milieu, economie, ongelijkheid, culturele diversiteit, gender en discriminatie. Hierbij werken ze samen met regionale en internationale organisaties en netwerken.  

 

‘Global Assembly for the Amazon’
 

Vanuit Zuid-Amerika zijn er tal van initiatieven die middenveldorganisaties uit de verschillende amazone-landen naar voren schuiven. Zo trachten ze de rechten van het Amazonegebied meer kracht bij te zetten. Fundación Solón is een van de trekkers van de ‘Global Assembly for the Amazon’, een groot actieplatform tegen de etnocide, ecocide en het extractivisme in het Amazonegebied. Aangezien het steeds duidelijker wordt dat de officiële COPs (internationale conferenties voor het klimaat) onvoldoende verschil maken, wil de organisatie nu mee vorm geven aan alternatieve ‘Earth Assemblies’, waar de civiele maatschappij en activisten meer effectieve voorstellen uitwerken en druk zetten op de officiële instanties.