Leef verder in het hart van de volgende generaties

Ook als je er zelf niet meer bent, kan je blijven bijdragen aan een betere wereld, vechten tegen onrecht en strijden voor meer internationale solidariteit. Na je heengaan zeer betekenisvol blijven voor het goede doel dat je altijd met hart en ziel steunde, dat is wat een legaat doet.

Een legaat of nalatenschap is een schenking bij testament, van roerende of van onroerende goederen. Dat kan zowel aan een persoon als aan een instelling zoals 11.11.11. Die geef je dan het recht om een schenking via testament te aanvaarden. Een nalatenschap geeft je de kans om te blijven bouwen aan een wereld waarin eerlijke kansen en basisrechten realiteit worden. 

Wie kiest er zoal voor een legaat?

Image
Frank en Chantal kozen voor een duolegaat
© Bart Demedts

Frank en Chantal, al jaren trouwe 11.11.11-supporters, kozen al voor een duolegaat. Daarbij laat je een deel van je erfenis na aan je familie en gaat een deel naar een goed doel. Het goede doel betaalt zowel de erfbelasting van de erfgenamen als de erfbelasting op het deel dat het zelf ontvangt.

Aangezien Frank en Chantal geen erfgenamen in de eerste graad hebben en het goed doel willen blijven steunen waarvoor ze zich jarenlang hebben ingezet, was voor hen de keuze voor een duolegaat snel gemaakt. 

Ook 11.11.11-sympathisant Monique koos ervoor om 11.11.11 op te nemen in haar testament onder de vorm van een duolegaat. Voor haar is de motivatie voor een duolegaat heel duidelijk, omdat er twee winnaars zijn: de familie en het goede doel.

Image
11.11.11 vrijwilliger Monique Batavia
© Bart Demedts

Hoe begin je nu aan een legaat?

Onze deur staat altijd voor je open. Wij gaan regelmatig ten rade bij juridische specialisten en beantwoorden maar al te graag je vragen met de nodige discretie. Ook bij een notaris kan je altijd terecht. Heel wat info vind je terug in onze legatenbrochure. Lees je die er liever thuis op papier eens rustig op na? Vraag de brochure dan gerust op bij Jeroen Janssens via 02 536 11 30 of mail naar jeroen.janssens@11.be. We staan je, in alle vertrouwen, heel graag bij met raad en daad.

Schenk een legaat en geef de kinderen van vandaag een menswaardig leven zonder armoede.

Update juni 2020: momenteel bekijkt de Vlaamse regering het principe van het duolegaat. Daardoor bestaat er wat onzekerheid over deze formule. Mocht er iets wijzigen aan het duolegaat, dan brengen we je onmiddellijk op de hoogte.