Image
Film poster: The illusion of Abundance

The Illusion of Abundance: Film + Nagesprek

Icon movie Group 4 Copy
Film

Terwijl regeringen en ondernemingen vechten om waar ook ter wereld zo goedkoop mogelijk grondstoffen te bemachtigen, geven de drie vrouwelijke milieuactivisten Bertha, Carolina en Maxima blijk van grenzeloze moed. Hoe kunnen ze blijven strijden voor natuurbescherming terwijl hun leven op het spel staat en hun dagelijkse leven gedomineerd wordt door hardhandig politieoptreden, intimidatie, fysieke agressie en doodsbedreigingen? 

The Illusion of Abundance

De ‘Illusion of Abundance’ is een film over mensenrechten, over de aarde en over milieubeschermers die in risicogebieden actief zijn. Bertha is lid van de inheemse gemeenschap Lenca in Honduras, Carolina woont in een mijnbouwgebied in Brazilië en Maxima leeft in Peru vlak bij de op één na grootste goudmijn ter wereld. Hoewel ze ver bij elkaar vandaan wonen, hebben deze vrouwen één en hetzelfde doel en dat is het verdedigen van de rechten en bestaansmiddelen van hun gemeenschappen. Ze verdedigen de grond, het water en het klimaat van onze planeet. 

Watch The Illusion of Abundance | OFFICIAL TRAILER | A film by Erika Gonzalez Ramirez & Matthieu Lietaert on YouTube.
Filmposter: The Illusion of Abundance
Image
Film The illusion of Abundance
Still uit de film The Illusion of Abundance

De ‘Illusion of Abundance’ is vooral een film over de globalisatie van hun strijd voor het milieu en hun zoektocht naar rechtvaardigheid en verantwoordelijkheidsgevoel om een einde te maken aan de straffeloosheid van de multinationals. Deze mensen zetten hun leven op het spel om onze planeet te beschermen. 

Nagesprek

Na de film volgt een nagesprek met:

Erika Gonzalez Ramirez en/of Mathieu Lietaert  - TBC
Regisseur, producer, schrijver en impact producer van de film.

Erika en Mathieu zijn in maart/april nog op tour in latijns-Amerika, waar zij de film laten zien aan het breed publiek, beleidsmakers, civiele maatschappij, studenten, … 
maar ook aan de lokale gemeenschappen zelf. Zo genereert de film ook een uitwisseling bij getroffen gemeenschappen, die zich hierdoor gesterkt voelen en zien hoe ook anderen strijden voor hetzelfde doel.

Image
still uit de film The Illusion of Abundance
Still uit de film: The Illusion of Abundance

Fay Vastenhoud
Program Officer Latin America - 11.11.11
Fay Vastenhoud is een gepassioneerde Latijns-Amerika-experte met een hart voor mensenrechten en klimaat. Als coördinator van de internationale werking rond Latijns-Amerika bij 11.11.11, zet ze zich in voor de strijd tegen extractivisme, het beschermen van mensenrechtenverdedigers en het bevorderen van gelijkwaardige internationale samenwerking. Ze werkt nauw samen met lokale organisaties om belangrijke thema's zoals ecofeminisme en de rechten van de natuur onder de aandacht te brengen. Voordat ze bij 11.11.11 begon, was ze actief in een internationaal lobbynetwerk dat zich richt op de EU-relaties met Latijns-Amerika, en schreef ze haar scriptie over Europese samenwerking met vrouwenrechtenorganisaties in de regio.

Image
Fay Vastenhoud
Fay Vastenhoud

Ruth-Marie Henckes
Ruth-Marie Henckes is een klimaatactiviste uit het Antwerpse. Als biodiversiteitscampaigner bij Greenpeace werkt ze rond natuurbehoud op lokaal en Europees niveau, met thema's als bosbehoud in Vlaanderen, ecocide, en geïmporteerde ontbossing. Daarnaast is ze ook actief in verschillende burgerbewegingen, zoals Extinction Rebellion, Doe Deurne Dicht, Ineos Will Fall en Code Rood. Voor ze bij Greenpeace aan de slag ging, werkte ze als beleidscoördinator bij de European Partnership for Democracy waar ze onderzoek en politieke lobbying deed omtrent democratie steun, mensenrechten en het recht op protest.
 

Lune Van Der Putte modereert het gesprek.
Lune is auteur van een filmblog en volgt de opleiding Journalistiek aan AP Hogeschool.

Image
Ruth-Marie Henckes
Ruth-Marie Henckes

Praktisch

Wanneer: Woensdag 15 mei, deuren 19.15 uur, start film 19.30 uur

Waar: De Cinema, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen

Inkom

8 euro (basis)
6 euro (-26 en 60+)
2 euro (verhoogde tegemoetkoming / omniostatuut)

KOOP HIER JE TICKETS BIJ DE CINEMA

Gratis inkom: voor studenten van Universiteit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool, Thomas More Hogeschool en AP Hogeschool - op vertoon van je studentenkaart.  Bestel je gratis ticket hier

Dit event is een samenwerking tussen 11.11.11, AUHA, Global Minds, Ispirelli, Student en Engagement, Karel de Grote Hogeschool, AP Hogeschool, IDeE, Thomas More hogeschool, Universiteit Antwerpen, USOS, VLIR-UOS en De Cinema
Met steun van Stad Antwerpen en de Europese Unie.

Image
Film poster: The illusion of Abundance

Ben je student bij één van de organiserende scholen?

Schrijf je hier in. Je mag gratis binnen op vertoon van je studentenkaart.

Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze acties en campagnes, de werking van onze internationale partners en het politiek werk van 11.11.11.

 

11.11.11 respecteert je privacy. Wij houden ons aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Je gegevens gebruiken we enkel om je op de hoogte te houden over deze activiteit.  Als je daarvoor koos, houden we je ook op de hoogte via de nieuwsbrief van 11.11.11.  Je kan je hiervoor op elk moment uitschrijven.
Meer informatie vind je in onze Privacyverklaring.  Door op versturen te klikken, verklaar je je akkoord met deze verklaring.

Image
Gefinancierd door de Europese Unie

11.11.11 organiseert deze activiteit met de financiële steun van de Europese Unie binnen het project Climate Action/Spark. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.