Image
Expo stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone

Expo: Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone

Icon expo Group
Expo

Expo over jonge klimaatactivistes in Ecuador

De expo

‘Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone’ is een multimedia-tentoonstelling over klimaatrechtvaardigheid. Ze toont aan de hand van foto, video en omgevingsgeluiden het leven en de inzet van negen jonge meisjes die het vanuit de Ecuadoraanse Amazone opnamen tegen de Ecuadoraanse staat en tegen een groeimodel dat niet alleen hun omgeving maar ook onze aarde onleefbaar maakt.

De tentoonstelling legt de nadruk op de eigenheid van jonge meisjes die in landelijke zones wonen. Dit verhaal doorbreekt een mannelijk, stedelijk en volwassen gecentreerd discours. Maar ook het belang van gezamenlijke actie in de klimaatstrijd komt naar voor in het verhaal dat de tentoonstelling vertelt.

De bezoeker van de tentoonstelling kan mee in het leven van de negen jonge klimaatactivisten stappen door met een smartphone QR codes te scannen. Voor een volledige onderdompeling in het verhaal raden wij de bezoeker aan een koptelefoon mee te brengen.
 

Image
Expo stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone
Image
foto van de protesterende meisjes
Dannya Bravo, Kerly Herrera en Jeyner Tejena op 24 maart dit jaar in Quito tijdens een protestactie. Ze klagen aan dat de Ecuadoraanse staat de uitspraak van de rechter niet respecteert en tot nog toe geen enkele en gasbrander weghaalde.

Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone

Negen jonge meisjes en klimaatactivisten uit de Noord-Ecuadoraanse Amazone nemen het op voor het woud, de dieren die er leven en hun geliefden. Ze ondervonden al jong de gevolgen van de olie-industrie. Gasbranders vervuilen het woud en maken de omwonenden ziek. Gedragen door hun gemeenschap en een oudgediende advocaat in de klimaatstrijd beslisten ze actie te ondernemen. Ze brachten de staat voor het gerecht en wonnen, maar de strijd voor gerechtigheid is nog maar net begonnen.

11.11.11-partner Acción Ecológica, neemt actief deel aan dit proces, samen met andere organisaties zoals UDAPT, Caritas en Clínica Ambiental.
Acción Ecológica is wereldwijd bekend om haar activistische strijd tegen extractieve activiteiten met een negatieve impact op mens en natuur. Samen met de getroffen gemeenschappen voert Acción Ecológica acties ter sensibilisatie en doen ze aan beleidsbeïnvloeding, zowel in de gebieden waar extractieve projecten plaatsvinden als in de steden.  Acción Ecológica lag ook mee aan de basis van de 'Keep the Oil in the Ground' - beweging die wereldwijd oproept om fossiele brandstoffen in de grond te laten zitten als bijdrage in de strijd tegen de klimaatsverandering. 

‘Stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone’ is een tentoonstelling van
11.11.11 en Mundana vzw. 
Fotograaf: Javier Perugachi/Mundana vzw.
Curatie: Javier Perugachi en Lisa Couderé/Mundana vzw.
 

Praktisch

Maandag 17 april tot vrijdag 19 mei 2023

Elke dag open van 8u00-00u00

Agora
Agora Leercentrum, E. Van Evenstraat 4
3000 Leuven

Gratis

Website Mundo Moves 

Vrijdag 27 januari tot vrijdag 3 maart 2023 

Woensdag 10:00 tot 16:00 uur
Donderdag 10:00 tot 16:00 uur
Vrijdag 10:00 tot 16:00 uur
En tijdens activiteiten in Mundana

Mundana
Paardenmarkt 74
2000 Antwerpen

Gratis

 

Website Mundana
 

Image
Expo stemmen uit de Ecuadoraanse Amazone
Image
Gefinancierd door de EU

Deze activiteiten worden aangeboden met de financiële steun van de Europese Unie binnen het project 1Planet4All. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.