Image
Detail Reus - illustratie door Shamisa Debroey

Reuzenstoet

Loop mee in de Reuzenstoet en maak een statement voor Klimaatrechtvaardigheid

Amazonía

Op 24 september gaat in Antwerpen Borgerhout de Reuzenstoet door. 1000 mensen lopen mee in de stoet, tot 15.000 mensen juichen de stoet toe.

Dit jaar loopt ook Amazonía mee in de stoet. 
Amazonía is 14 jaar en komt uit de Ecuadoraanse Amazone.
Ze is 3m80 lang en houdt van zwemmen in de natuur en rolschaatsen.
Haar lievelingsdieren zijn de ara en de toekan, misschien komen die ook wel mee.

Amazonía wil in België oproepen voor klimaatrechtvaardigheid.
Natuurlijk is het fijner als ze daarbij omringd wordt door zo veel mogelijk vrienden, we nodigen jullie daarom uit om samen met haar mee te lopen. 
Iedereen is welkom !

Breng een oude pot of pan mee, en een houten lepel: Slaan op potten en pannen is een typisch Latijns-Amerikaanse manier van protesteren, en ook Amazonía wil van zich laten horen!

Image
Jongeren die de reus bouwen
Amazonía wordt gebouwd door jongeren van Atlas en FFF. Onder begeleiding van Francisco Manzano, Joana Rossi en Mundana. De Reus is een project van 11.11.11, District Borgerhout en de Roma
Image
Leonela tijdens een protestmars in Quito
Leonela tijdens een protestmars in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito in maart 2022. De meisjes en hun medestrijders protesteren omdat de Ecuadoraanse staat de uitspraak van de rechtbank, om de gasbranders in de Amazone te doven, niet naleeft. Foto: Javier P

Vriendinnen van Amazonía

Amazonía is een goede vriendin van Leonela Moncayo (12 jaar) die ook in de Ecuadoraanse Amazone woont. Leonela was 9 jaar toen ze samen met acht andere jonge meisjes een rechtszaak tegen de Ecuadoraanse staat begon. De negen meisjes eisen dat alle gasbranders uit de olie-industrie in de noordelijke Amazone provincies Sucumbíos en Orrellana weggehaald worden. De giftige gassen die bij verbranding ontsnappen vervuilen de omgeving zwaar. Familieleden, vrienden en kennissen van de meisjes worden ziek.
In januari vorig jaar gaf de rechtbank hen gelijk en oordeelde dat de Ecuadoraanse staat hun recht op een gezonde leefomgeving niet garandeert. Tot op vandaag doofde de regering nog geen enkele gasbrander. Leonela en de andere meisjes zetten hun strijd voort.

Amazonía wil hun verhaal in België bekend maken en opkomen voor klimaatrechtvaardigheid, want de klimaatcrisis treft niet iedereen gelijk. Integendeel. De grootste gevolgen raken vooral de mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn.
Samen met Amazonía pakken we klimaatonrecht aan. Nu het nog kan.
Loop je mee?

Praktisch

Zaterdag 24 september

We verzamelen aan het startpunt om 13.45 uur
Locatie: School Iqra, Hogeweg 51, 2140 Borgerhout

Einde is voorzien rond 15.30 à 16 uur
Locatie: Moorkensplein, 2140 Borgerhout

Breng een oude pot of pan mee, en een houten lepel.

Het parcours is 1,8 km lang.

Deelname is gratis.
Om zicht te krijgen hoeveel personen deelnemen en om voldoende drinkbussen te voorzien vragen we om je in te schrijven via onderstaand formulier.

Ik schrijf me in

We organiseren dit project met de steun van de Europese Unie.  Ter verantwoording hebben we de leeftijd van de deelnemers nodig.
Gender
We organiseren dit project met de steun van de Europese Unie.  Ter verantwoording hebben we de genderidentiteit van de deelnemers nodig.
 

11.11.11 respecteert uw privacy. Wij houden ons aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR). Uw gegevens gebruiken we enkel om u op de hoogte te houden van deze activiteit. Indien u vragen hebt over de manier waarop 11.11.11 omgaat met uw persoonsgegevens, kunt u zich informeren via onze Privacyverklaring die ook op eenvoudige aanvraag verkrijgbaar is bij 11.11.11, Dienst Communicatie, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel. U kunt uw vraag ook richten aan de verantwoordelijke voor privacy van 11.11.11 (DPO): via e-mail privacy@11.be of via 11.11.11, DPO, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel
Image
Gefinancierd door de EU

Deze activiteiten worden aangeboden met de financiële steun van de Europese Unie binnen het project 1Planet4All. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.