GEZONDHEIDSZORG ALS SCHILD TEGEN DE KLIMAATCRISIS IN DR CONGO

Image
Om Afrikaanse gemeenschappen weerbaar te maken tegen de klimaatcrisis, is toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg onmisbaar.
© REUTERS/Arlette Bashizi via Belga Images

Om Afrikaanse gemeenschappen weerbaar te maken tegen de klimaatcrisis, is toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg onmisbaar.

“De klimaatcrisis treft in toenemende mate het Afrikaanse continent” vertelt Petteri Taalas, secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). “Extreme hitte, droogtes en overstromingen zullen tegen 2030 ruim 118 miljoen Afrikanen treffen als er geen onmiddellijke maatregelen worden genomen.”  

Image
Boer Janvier verloor alles door de overstromingen
"Ik heb niets meer. Mijn twee geiten zijn verdwenen, mijn akkers zijn verwoest", getuigt landbouwer Janvier. Samen kunnen we de weerbaarheid van Afrikaanse gemeenschappen versterken en knokken tegen klimaatonrecht.

Het zijn geen lege woorden. Zo werd DR Congo in mei 2023 getroffen door hevige stortregens die leidden tot rotslawines, overstromingen en allesverslindende modderstromen. Hele dorpen werden weggevaagd.

De gevolgen zijn overweldigend. Janvier (48), landbouwer in het centrum van Bushushu getuigt: “Ik heb niets meer. Mijn twee geiten zijn verdwenen, mijn akkers zijn verwoest. Ik draag nog altijd de kleren die ik aan had toen de overstromingen ons troffen. Dat is alles wat ik nog heb.”

De natuurramp trof in totaal zo’n 20.000 mensen. 428 van hen stierven, vaak verdwenen ze tussen het steenpuin of modderstromen.

Ik heb niets meer. Mijn twee geiten zijn verdwenen, mijn akkers zijn verwoest. Ik draag nog altijd de kleren die ik aan had toen de overstromingen ons troffen. Dat is alles wat ik nog heb.

Janvier
landbouwer

Afrika onrechtvaardig hard getroffen door de klimaatcrisis

Memisa, een lidorganisatie van 11.11.11, werkte in de regio al samen met Action D’Espoir (ADE). Beide organisaties schoten na de ramp dan ook onmiddellijk te hulp. 105 noodverblijven werden in een mum van tijd opgericht met plaats voor 677 ontheemde mensen. 100 tienermeisjes en vrouwen ontvingen hygiënekits. Deze hulp is van cruciaal belang voor de bevolking, maar geen oplossing op lange termijn.

Want de klimaatcrisis zet door, en natuurrampen zullen hierdoor steeds vaker voorkomen op het Afrikaanse continent. Maar het is nog niet te laat om het tij te keren. Daarom focust Memisa in haar werk op wereldwijde toegang tot en de kwaliteit van volksgezondheid in Afrika. Want wanneer er natuurrampen zijn, is het belangrijk dat het gezondheidssysteem en de bevolking weerbaar zijn.  

En ja, dat kan bereikt worden! Met investeringen in gezondheidsfaciliteiten, wegen, geneesmiddelen, bijscholing, materialen, toegang tot elektriciteit, water en vervoer. Memisa kiest daarbij altijd voor duurzame en milieuvriendelijke oplossingen, zoals bij haar investering in zonnepanelen en fietsen in de gezondheidszone in Katako Kombe (DR Congo). 

Samen wapenen we de gezondheidszorg in Afrika tegen de klimaatcrisis

Afrika wordt bikkelhard getroffen door de klimaatcrisis. Samen kunnen we de weerbaarheid van Afrikaanse gemeenschappen versterken en knokken tegen klimaatonrecht. Ook jij kan mee strijden! Hoe? Doe vandaag een gift op geef.11.be en draag bij aan een rechtvaardige wereld waarin iedereen toegang heeft tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Hartelijk bedankt!

Memisa is een lidorganisatie van 11.11.11. Door 11.11.11 te steunen, steun je ook Memisa en de strijd tegen klimaatonrecht.  

Voor een gift vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest. Zo krijg je van je gift van 40 euro, 18 euro terug als belastingvermindering.