Image
poster 8/03

8/03 Internationale Vrouwendag

Op Internationale Vrouwendag tonen we onze solidariteit met vrouwen wereldwijd! Jij ook?

8 maart is Internationale Vrouwendag. Op deze dag zijn we solidair met vrouwen wereldwijd. De internationale crisissen treffen voornamelijk vrouwen en dwingen ons om te verenigen. Op deze dag tonen we de vele vrouwen die verandering in de wereld hebben gebracht. 

Kom mee in actie!

Er zijn verschillende manieren om in actie te komen op 8 maart. 

  • Laat je feminist rage los in onze rage room! "Smash the patriarchy" vanaf 17u op de vrijdagsmarkt in Gent.
    Heb je nog kapotte spullen die ingezet kunnen worden voor onze rage room? Bv. versleten stoelen, oud servies en kapotte elektronica , ... Let us know via het formulier onderaan!
  • Sluit je aan op een mars in jouw buurt (bekijk hieronder waar de verzamelplaatsen zijn)
  • Draag iets paars

Wil je bij één van deze activiteiten meedoen? Vul het formulier in onderaan en Nette neemt contact met je op!

Ik doe mee

Image
poster 8/03

Vrouwen als leiders van verandering

Voor 8 maart zetten we verschillende vrouwelijke activisten in de kijker. Je zag ze wellicht op een poster in jouw campus verschijnen. Zij strijden voor een meer rechtvaardige wereld voor iedereen en drukken hun stempel op de wereld.

Image
Malala

Malala Yousafzai is een Pakistaanse kinderrechtenactiviste en voorvechter voor onderwijs voor vrouwen en meisjes. Ze verzette zich samen met haar vader tegen het terreurbeleid van de Taliban dat meisjes verbood om naar school te gaan. Dit deed ze door stiekem toch naar school te gaan. 

Rosa Parks was een inspirerende activiste tegen racisme en discriminatie en kwam op voor gelijke rechten voor zwarte mensen in de Verenigde Staten. Ze zette een hele beweging in gang toen ze weigerde op te staan op de bus en haar plek af te staan aan witte mensen. Deze actie zette een verdere boycot van het segregerende systeem in gang.

Image
Rosa Parks
Image
Greta

Greta Thunberg is een gedreven en vastberaden Zweedse klimaatactiviste. Ze drukte haar stempel door elke vrijdag te staken voor de Zweedse parlementsverkiezingen in 2018 om de urgentie van de klimaatcrisis duidelijk te maken. Dit inspireerde heel veel jongeren in verschillende landen om hetzelfde te doen. Vandaag is ze nog steeds zichtbaar in verschillende debatten en acties.

Nadia Murad Basee is een Jezidische mensenrechtenactiviste. Dit is ze geworden nadat ze zelf is mishandeld en verkracht door ISIS-strijders. Ze is woordvoerster van slachtoffers van het seksueel geweld door IS. Door haar inspanning en stem te laten horen heeft ze in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Vandaag strijdt ze nog steeds om een einde te maken aan het gebruik van seksueel geweld als oorlogswapen. 

Image
Nadia
Image
Shirly C

Shirley Chisholm streed voor burgerrechten en kwam op voor de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Ze was in de Verenigde Staten het eerste zwarte en vrouwelijke federale parlementslid. Chisholm had een krachtige stem en verwoordde het volgende: “I want to be remembered as a woman … who dared to be a catalyst of change.”.

Vanessa Nakate is een Oegandese klimaatactiviste die een grote bezorgdheid uit voor de ongewoon hoge temperaturen in haar land. Ze stichtte het ‘Youth for Future Africa’ en de ‘Rise up Movement’ op. Haar doel is om de Afrikaanse stem een plaats te geven in het klimaatdebat.

Image
Vanessa
Image
Frida

Frida Kahlo was een Mexicaanse feministische schilder die via haar kunst taboe-onderwerpen, zoals abortus en miskraam, publiek en bespreekbaar maakte. Als persoon en met haar kunst toonde ze het ware ‘vrouw’ zijn met al zijn facetten, tegen dominante gender ideeën in. Frida was eerlijk over vrouw-zijn, toonde nooit een glanzende versie van haarzelf wat uniek is in haar tijd.

Sluit je aan op een mars 

Gent

Je vind het activistenteam van 11.11.11 vanaf 17u30 op de Vrijdagsmarkt.

Brussel

Ga samen met VUB groep Rhea naar de mars, verzamelen om 16u30 aan gebouw D op Esplanade Brussel.

Antwerpen

Vanaf 17u30 op Sint-Andriesplaats.

Ja, ik doe mee

Vul dit formulier in en we houden je op de hoogte van de 8/03 acties en andere activiteiten.

Contacteer mij via:
Vul hier in hoe we je kunnen bereiken via het kanaal van je keuze
 

11.11.11 respecteert uw privacy. Wij houden ons aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR). Uw gegevens gebruiken we enkel om u op de hoogte te houden van de acties en activiteiten van het actieteam van 11.11.11. Indien u vragen hebt over de manier waarop 11.11.11 omgaat met uw persoonsgegevens, kunt u zich informeren via onze Privacyverklaring die ook op eenvoudige aanvraag verkrijgbaar is bij 11.11.11, Dienst Communicatie, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel. U kunt uw vraag ook richten aan de verantwoordelijke voor privacy van 11.11.11 (DPO): via e-mail privacy@11.be of via 11.11.11, DPO, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel