Image
Groepsfoto van alle deelnemers op het strand

11.11.11 voor vrijwilligers

Ben je vrijwilliger bij 11.11.11? Dan vind je hier een overzicht van de informatie die voor jou relevant is.

Internationaal inzoomen in Bolivia

Beweging

Altijd al willen weten met wie we samen voor internationale solidariteit strijden? In deze rubriek laten we de mensen van onze partnerorganisaties aan het woord en leren hen beter kennen. Wat is hun drive om dag in dag uit de strijd aan te gaan? Laat jij je mee inspireren? We zoomen in bij Marcos uit Bolivia

Image
Bolivia 2
Afbeelding van PBFCC

Wie is Marcos?

"Ik ben Marcos Nordgren Ballivian, afgestudeerd in milieuwetenschappen en biologie aan de universiteit van Göteborg, Zweden. Mijn werk bij PBFCC (Plataforma Boliviana Frente al Cambio Climatico) begon in februari 2020. Ik sta onder meer in voor het toezicht op, en de deelname aan, het multilaterale onderhandelingsproces over klimaatverandering."

Wat doet PBFCC in Bolivia?

"Wij doen voornamelijk aan beleidsbeïnvloeding ten aanzien van Boliviaanse en internationale beleidsmakers. Dit houdt bijvoorbeeld het opstellen van nationale wetten in (bv. de Nationale Wet voor Moeder Aarde). In ons beleidswerk omschrijven wij de klimaatsverandering als een bedreiging voor onze fundamentele basisrechten en als een nationaal veiligheidsprobleem met betrekking tot voedsel-, energie- en gezondheidszekerheid. Bolivia blijft namelijk endemisch voor malaria, dengue en andere besmettelijke ziekten die zich verspreiden onder gunstige klimatologische omstandigheden. We willen beleidsmakers en het grote publiek bewust maken van de noodsituatie en hen doen inzien dat een coherent overheidsbeleid op het gebied van klimaat noodzakelijk is."

Image
Bolivia 3
Afbeelding van PBFCC
Image
Bolivia 4
Afbeelding van PBFCC

"Naast het beleidswerk voert de PBFCC ook sensibiliserende campagnes omtrent de impact van klimaatverandering. Ook organiseren we dit jaar verschillende workshops waarin we met jongeren, vrouwen en inheemse volkeren de inhoud van de laatste 3 IPCC-rapporten (Intergovernmental Panel on Climate Change) op een meer toegankelijke manier overbrengen."

Welke boodschap wil je onze vrijwilligers meegeven?

"De inspiratie om rond klimaatverandering te werken is niets anders dan het inzicht dat als we de strijd tegen de klimaatcrisis verliezen, er niets meer over zal zijn. We moeten al onze wil en energie steken in het opbouwen van een beweging die van klimaatrechtvaardigheid een prioriteit maakt."

Wil je meer te weten komen? Neem een kijkje op de website van PBFCC via deze link.

Image
Bolivia 1
Afbeelding van PBFCC