Image
Header Podcast Week van de vrijwillliger

#WeekvandeVrijwilliger

Al meer dan 50 jaar zetten onze 11-vrijwilligers zich door weer en wind – en zelfs tijdens een pandemie – in voor duurzame verandering en een betere wereld. Zo zetten ze doorheen het jaar tal van activiteiten op poten: van sportieve uitdagingen met wandel- en fietstochten tot eetfestijnen, filmvertoningen, zomerbars en boekenverkopen. Je kan het zo gek niet bedenken of onze actievoerders slagen erin om met hun enthousiasme bij te dragen aan het warme gevoel waar wij als organisatie voor staan. En ook de actievoerders van onze partnerorganisaties in het buitenland en onze lidorganisaties in eigen land horen thuis in dit hartverwarmende plaatje. Tijd om hen tijdens de week van de vrijwilliger eens in de kijker te zetten! Hoe? Met een podcast.

Image
Foto met Ahmed en logo da's straf podcast

Op de thee bij Ahmed in Tremelo – vrijwilliger bij 11.11.11

Ahmed is een 20-jarige jongeman uit Palestina die naar België vluchtte en sinds enkele jaren aan de slag als vrijwilliger voor 11.11.11 werkt. ’t Is een moedige, jonge kerel die feeling heeft met wat leeft in de maatschappij. Die feeling gebruikt hij bij 11.11.11 in Tremelo. In deze aflevering vertelt hij over zijn onverwacht voorzitterschap, zijn motivatie om meer jongeren te bereiken en legt uit hoe kleine daden zijn drijfveer vormen om als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken. Hoe hij een frisse wind door het vrijwilligerslandschap probeert te laten waaien? 

Klik op play en beluister het hier:

Op kot bij Lotus Li – vrijwilliger bij Oxfam

Dit is Lotus Li, een goedlachse 19-jarige dame die Oxfam-ambassadrice was voor COP26, de klimaatconferentie in Glasgow begin november 2021. Als sinds kindsaf aan zit het vrijwilliger zijn in haar genen. In deze aflevering kom je te weten waarom haar hart uitgaat naar het verbindende aspect van vrijwilligerswerk, hoe ze ijvert om ondergerepresenteerde groepen gehoord te laten worden. En ze neemt ons mee in een getuigenis van iemand die rechtstreeks geraakt wordt door de klimaatcrisis.

Klik op play en beluister het hier:

Image
Foto met Lotus Li en logo da's straf podcast
Image
Foto met Josée en logo da's straf podcast

Op de koffie bij Josée – vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Josée is 78 en ze zet zich al meer dan twintig jaar in voor een betere wereld. Dat doet ze bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ze helpt vluchtelingen die letterlijk in de kou blijven staan en wil gelijke kansen voor iedereen creëren. Zo helpt ze nieuwkomers in ons land bij het overwinnen van alle mogelijke praktische obstakels. In deze aflevering heeft ze het onder andere over hoe haar vrijwilligerswerk haar een pak milder heeft gemaakt tegenover verschillende groepen in de samenleving. Benieuwd naar meer? 

Klik op play en beluister het hier:

Op kot in Leuven bij Cato – vrijwilliger bij Globelink

Dit is Cato. Ze is 21 jaar en begon ooit als stagiaire bij jeugddienst Globelink. Daar is ze blijven plakken want ze zet zich er intussen vlijtig in als vrijwilliger voor een beter klimaat. Ook al ziet ze het soms somber in, ze heeft hoop voor de toekomst en is er rotsvast van overtuigd dat jongeren daarin een belangrijke rol spelen. Benieuwd naar wat voor haar de oplossing is voor de klimaatcrisis? 

Klik op play en beluister het hier:

Image
Foto met Cato en logo da's straf podcast
Image
Foto met Lieven en logo da's straf podcast

De wereld rond met Lieven – vrijwilliger bij Artsen zonder Vakantie

Lieven is 57 en is al meer dan 20 jaar één van de artsen zonder vakantie. Hij zet zich keer op keer in voor een toegankelijke en kwalitatieve gezondheidszorg. Wereldwijd en voor iedereen. Met zijn vrijwilligerswerk wil hij iets teruggeven aan de gemeenschap voor alle kansen die hij zelf heeft gekregen in zijn leven. Hoe hij dat precies doet en hoe vaak hij daarvoor naar het buitenland trekt? 

Klik op play en beluister het hier:

Rond de tafel over racisme met Charif

Charif is een 25-jarige student in Leuven én vrijwilliger bij Hand in Hand. Hij startte er het afgelopen jaar als stagiair en bleef er nadien hangen. Samen met zijn collega-vrijwilligers zet hij zich in tegen racisme. De organisatie bevorderde zijn zelfontplooiing en wapende hem ook zelf tegen racisme. Hij beschouwt Hand in Hand als een familie waar hij volledig zichzelf kan zijn. Meer weten over dit warme vrijwilligersnest en hoe het komt dat Charif er zich zo thuis voelt? 

Klik op play en beluister het hier:

Image
Foto met Charif en logo da's straf podcast
Image
Avatar podcast

Meer weten over dit podcastinitiatief?

Wat onze vrijwilligers doen? Da's straf! Weer of geen weer, ze zetten zich keer op keer in en geven het beste van zichzelf. Voor ons én onze lidorganisaties. Hoe zo'n vrijwillig engagement eruit ziet en op welke manier jij je steentje kan bijdragen?