Najaarscampagne klimaatonrecht

Fototentoonstelling 'Young Faces'

11.11.11 vroeg Mies Cosemans en Jan De Deken om portretten te maken van jonge activisten in België en Zambia. Mies brengt zes Belgische klimaatactivisten op een prachtige manier in beeld. Jan trok voor de portretten in deze expositie naar Zambia, waar hij in gesprek ging met vijf inspirerende jongeren.

Praktisch:

  • 14 A2-pancartes: 10 portretten van activisten en 4 pancartes met informatie over de expo en de campagne.  Op de meeste portretten staat een qr-code die leidt naar een filmpje met of info over de activist.  Op het einde van de tentoonstelling kan je via de test 'Iedereen is een activist' ontdekken welk soort activist jij bent.
  • Te bestellen via de campagneshop vanaf 23 september
Béatrice Phiri uit Zambia

Korte filmpjes

  • Klimaatactivisten getuigen

In landen als de Filipijnen en Zambia zijn de gevolgen van klimaatverandering sterk voelbaar. Wij geven daarom graag het woord aan jongeren die daar tegen vechten. Maak kennis met de Filipijnse Jinky en de Zambianen Béatrice, Ireen, Edwin, Chimzy en Grace. Zij vertellen ons waarom ze actie voeren, maar ook welke gevolgen van de klimaatverandering ze ervaren in hun gemeenschap. 

Klimaatactiviste Jinky Esguerra

Jinky studeerde af als politicoloog.  Na haar opleiding ging ze aan de slag bij de Philippine Movement for Climate Justice (PMCJ), een partnerorganisatie van 11.11.11. Ze is er campagnemedewerker voor de thema’s land, voedsel en water. 

Watch Klimaatactiviste Jinky Esguerra  PMCJ Filipijnen 1Planet4All 3min on YouTube.

Radiojournaliste Béatrice Phiri

Béatrice Phiri (22) is een jonge radiojournalist en klimaatactivist.  Ze gaat in haar land op zoek naar getuigenissen over de impact van de klimaatcrisis, maar ook over de veerkracht en dromen van jonge klimaatactivisten.

Watch Klimaatactiviste Beatrice Caroline Phiri You retain Foundation Zambia 1Planet4All short on YouTube.

Ireen Ngandu plant bomen

Ireen (24) kaart de problemen van haar gemeenschap aan en wil een positieve impact hebben op het milieu. Ze vertelt hoe ze haar bijdrage ziet en vertrouwt ons haar dromen toe. 

Watch Klimaatactiviste Ireen Ngandu Zambia 1Planet4All on YouTube.

Stuurman Edwin Nasrele

Edwin is een jonge Zambiaan. Hij vertelt hoe zijn gemeenschap honger heeft en lijdt onder de immense droogte als gevolg van klimaatverandering.   

Watch Getuigenis Stuurman Edwin Nasrele Zambia 1Planet4All on YouTube.

Chimfwembe Chibuta Chimzy

Chimzy en Shuko zijn rappers. Hun muziek gaat over afval en klimaatverandering in Zambia. Het is hun manier om deze thema's op de agenda te krijgen.

Watch Klimaatactivist Chimfwembe Chibuta Chimzy Zambia 1Planet4All on YouTube.

Grace CHileshe Chanda

Grace (19) kaart de problemen in haar dorp aan. Ze spreekt met evenveel frustratie als enthousiasme over haar ambities. Grace wil bijdragen aan positieve verandering, maar verder studeren is financieel niet evident.

Watch Getuigenis Grace CHileshe Chanda Zambia 1Planet4All on YouTube.
  • Inhoudelijke animatiefilmpjes

Klimaatrechtvaardigheid

Watch Klimaatrechtvaardigheid on YouTube.

Klimaatmigratie

Watch Klimaatmigratie on YouTube.

Klimaat en gender

Watch Klimaat en gender on YouTube.

Klimaat en schulden

Watch Klimaat en schulden on YouTube.

Film en documentaire

Aanbod onderwijs

Lestips (WaW magazine - Studio Globo), Film, theater en boeken met tips voor het lager onderwijs, videogetuigenissen, film en een klimaatbetoog voor het secundair.
Vind hier het aanbod voor basis- en secundair onderwijs

In de kijker:

Nieuw lesmateriaal klimaatrechtvaardigheid: Ben je of ken je een leerkracht in het secundair onderwijs, en wil je het klimaatthema graag op de schoolagenda zetten? Samen met Vrijplaats (Arteveldehogeschool) creëerde 11.11.11 een educatieve tool over migratie ten gevolge van klimaatverandering. Leerlingen kunnen hiermee op een participatieve manier aan de slag rond het thema klimaat: van onderzoeken tot debatteren en zelf acties bedenken.
Ontdek het hier

Covers van drie educatieve kinderboeken

Podcast Klimaatling

Steeds meer mensen slaan op de vlucht als gevolg van de klimaatcrisis. Hun land is onvruchtbaar geworden door droogte, of het water staat hen letterlijk tot aan de lippen. Ze worden niet erkend als vluchteling. We noemen ze klimaatontheemden, of klimaatlingen.

Over die klimaatlingen gaat deze vierdelige podcastserie van het Masereelfonds.

Organiseer samen met je vrienden, familie, jeugdvereniging, 11.11.11-vrijwilligersgroep, ... een ontspannen kanotocht en luister intussen naar de podcastreeks 'Water aan de lippen'. 

Meer info

Watch trailer podcast Water aan de lippen on YouTube.

Boekentips