Image
Duty of Care

Duty of Care

‘Duty of Care’ vertelt het straffe verhaal van de Nederlandse “klimaatadvocaat” Roger Cox, die uiteindelijk één van de meest invloedrijke personen op de planeet werd (says Time Magazine) door als pionier in klimaatrechtszaken eerst de Nederlandse staat, en recent ook de gas- en oliegigant Shell te laten veroordelen. De vonnissen creëerden een mondiale schokgolf in de juridische- en ondernemingswereld, en deden wereldwijd een hoop andere Klimaatzaken ontstaan, waaronder ook de Belgische klimaatzaak.

Bekijk hier de trailer van Duty of Care

Watch DUTY OF CARE, The Climate Trials.  A Nic Balthazar film. on YouTube.
Image
Duty of Care

Waarover gaat deze documentaire?

Het dodental door vervuiling van de planeet loopt op. Overal ter wereld worden de gevolgen van de opwarming van de aarde gevoeld. De VN waarschuwt voor een ‘code rood’ voor de mensheid. Er blijft nog slechts tien jaar over om de klimaatverandering succesvol aan te pakken. Maar zelfs de autoriteiten op klimaattoppen lijken machteloos.

Enter Roger Cox. De Nederlandse klimaat-advocaat die welverdiend een plekje in de lijst van Time Magazine's meest invloedrijke mensen van 2021 haalde.

Door de wereld te tonen hoe rechtbanken vervuilende multinationals en nalatende overheden kunnen dwingen tot klimaatactie ontstond er een nieuw soort klimaatactivisme. Ondanks de vele stemmen die voorspelden dat hij niet zou slagen, won hij in 2015 zijn eerste klimaatzaak waarin hij de Nederlandse overheid succesvol aanklaagde in een David versus Goliath verhaal.

Regisseur Nic Balthazar volgt hem tijdens zijn volgende missie: Shell aanklagen. Eén van de meest vervuilende gas- en olie concerns ter wereld. Zijn uitgangspunt: iedereen met grote verantwoordelijkheid heeft een zorgplicht, de plicht om alle andere aardbewoners en de toekomstige generaties een recht op leven te geven, en deze zorgplicht negeren is een onwettelijke daad. Zo inspireerde hij duizenden klimaat rechtszaken en overwinningen over heel de wereld. De wet, advocaten en rechters zouden weleens de enigen kunnen zijn die de wereld op tijd kunnen redden.

Organiseer een filmvertoning in je gemeente

Wil je een filmvertoning organiseren in één van de betere bioscopen, dan ondersteunen de mensen van Dalton Distributions je daar graag bij.

Wil je een lokale vertoning organiseren, buiten de bioscoop, in een zaal groot of klein, waar een beamer en scherm voorhanden is. Dan ontvang je een link. De documentaire duurt net geen uur. Perfect voor een debat of nagesprek achteraf.

Image
Duty of Care
Image
Duty of Care

Praktisch

Thema’s: Klimaatverandering - Internationale Solidariteit

Doelgroep: vanaf 14 jaar – Nederlands gesproken versie beschikbaar

Duur: 56 minuten, Regisseur Nic Balthazar, 2022

Interesse? Een vertoning in de bioscoop kan via Dalton Distributions – stuur een mail naar info@daltondistribution.be (met vermelding dat je 11.11.11 vrijwilliger bent) of voor een lokale vertoning in kleine of grote zaal: contacteer info@dutyofcare.world (met vermelding dat je 11.11.11 vrijwilliger bent). Zij sturen een link, en vragen enkel een kleine bijdrage van 150 / 250 / 350 euro, al naargelang van de draagkracht van de organisatie.

Teaser documentaire Duty of Care

Watch DUTY OF CARE SALES TRAILER on YouTube.