Image
Zuliana

Zuliana vecht voor sociale rechtvaardigheid in Peru

Changemaker

De internationale vrouwendag in Peru bracht dit jaar opvallend veel volk op de been: jonge feministen, klimaatbetogers en vakbondsleden. “Door samen te spannen staan we veel sterker in de collectieve strijd voor sociale rechtvaardigheid,” zegt Zuliana Lainez (40), journaliste en vakbondsleidster. In Peru werken drie op de vier werknemers in de informele sector. “Een dag niet werken is een dag niet eten.”

“Het feminisme is sinds de laatste drie internationale vrouwendagen aan een heropleving bezig. Jongeren nemen, mee via de sociale media, het heft in handen. Ik ontmoet 17-18 jarigen die me vertellen over het radicale feminisme, het biologische feminisme en het Afro-Peruaanse feminisme. Zij zijn hun gevoel voor verontwaardiging echt niet kwijt. Komt daarbij de vakbond. In Latijns-Amerika is slechts 15 percent aangesloten bij een vakbond, maar de vakbond komt wel nog altijd op straat.”  

“Sterker nog: op de internationale vrouwendag van 8 maart 2019 trokken jonge feministen, klimaatbetogers en vakbondsmilitanten samen de straat op. We zijn allemaal slachtoffer van antisociale maatregelen. Andere kant van de medaille: twee maand nadien, zijn we dat weer compleet vergeten."

"Rol van de media? In Peru heeft de media een zeer grote invloed op de publieke opinie, maar omdat de media moeten verkopen, loopt het vaak mis. Tussen januari en maart werden in Peru dertig vrouwen vermoord. Veel kranten spraken over passionele drama’s en over de ontrouw van vrouwen. Ze smeerden verschrikkelijke beelden en de namen van de slachtoffers breed over hun voorpagina uit, waardoor ze de vrouwen bijna een tweede keer vermoordden, en de daders publiek vrijpleiten. Wat op de sociale media gebeurt kan je moeilijk in toom houden, maar dat kwaliteitskranten zoiets doen is ongehoord, temeer daarmee het geweld tegen vrouwen wordt aangewakkerd."

Image
Zuliana

Steun Zuliana!

Zuliana komt op voor vrouwenrechten in Peru.