Image
11.groep in de buurt

Zet je eigen changemakers in de spotlights

Beweging

De changemakers van 11.11.11 wonen niet alleen in Congo, Peru en Ecuador. Ze wonen ook gewoon om je hoek. Wil je je 11.actie dit jaar ruchtbaarheid geven, zet dan de mensen in de kijker die het verschil maakten en maken voor anderen, dichtbij of veraf. 

 

In 2020 zet 11.11.11 opnieuw changemakers op een voetstuk: mensen die in hun eigen gemeenschap het verschil maken voor anderen. Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je eigen 11.actie, dan kan je misschien een voorbeeld nemen aan wat de 11.vrijwilligers in Lichtervelde deden.

Lokale baanbrekers aan het woord

Het vrijwilligersteam ging er op zoek naar elf changemakers in hun eigen gemeente. Hilde Pitteljon: “We wisten meteen dat we onze ‘eigen’ changemakers uit Lichtervelde in de kijker wilden zetten. Met deze lokale baanbrekers moest het mogelijk zijn om het campagneverhaal tot bij elke Lichterveldenaar te brengen.”

Hilde en co kwamen snel tot een lijstje van 11 changemakers. “Werner stond bijna 50 jaar geleden aan de wieg van de 11.werking in Lichtervelde. Martine, Miel, Rita, Dina, Christel, Hilde en Katrijn maken het verschil voor projecten wereldwijd. Hans maakt vakantie mogelijk voor gezinnen met kinderen met kanker. En Kris zet jaarlijks zijn schouders onder de 11.actie, met steun van schepen Ann.”

11 changemakers en 1 cameravrouw

Het plan: lokale changemakers interviewen over wat ze dag in, dag uit doen voor anderen. 11.vrijwilliger Marthe deed de interviews, filmstudente Inès legde ze vast op beeld. Hilde: “Via sociale media konden we de video’s makkelijk verspreiden. We wisselden onze eigen video’s af met posts van de nationale actie. Zo maakten de Lichterveldenaren ook kennis met changemakers uit andere landen zoals Passy, Thais, Red, maar evengoed met Ubuntu, het campagnelied van Tourist LeMc.”

Door lokale trekkers in beeld te brengen, wist het 11.team de aandacht van Lichtervelde te wekken: omdat het om mensen gaat uit de buurt, maar ook omwille van hun straffe verhalen. “De interviews hebben me vaak ontroerd”, vertelt Inès. “Het is zo belangrijk dat deze changemakers gehoord worden. Ik hoop dat ik daar als beginnende filmmaker aan mag blijven bijdragen.”

Image
Video's maken in lichtervelde
Image
Filmstudente Inès Bullinck - aan de slag met changemakers

De interviews hebben me vaak ontroerd. Het is zo belangrijk dat deze changemakers gehoord worden. Ik hoop dat ik daar als beginnende filmmaker aan mag blijven bijdragen.

Inès Bullinck, filmstudente

Duizend en elf andere manieren om je gemeente actie te voeren

De videocampagne met lokale changemakers in Lichtervelde is één manier om actie te voeren, maar er zijn nog mogelijkheden. We delen 5 ideeën van 11.vrijwilligers uit heel het land die je gerust kan overnemen voor je eigen campagne.

  1. Ideetje uit Genk: vervang voor één dag de straatnaambordjes in je stad of gemeente. Kies voor elk bordje de naam van een lokale of mondiale changemaker. Effect verzekerd.
  2. Om wat ruchtbaarheid te geven aan de campagne, kan je een verkiezing organiseren. In Leuven vroegen vrijwilligers aan verenigingen en bekende koppen om hun strafste changemaker te nomineren.
  3. In Herent waren ze onder de indruk van het werk van 11.partner Acción Ecológica. Zij vechten in Ecuador voor het behoud van de natuur en voor mensenrechten. Daarom deelde het team in Herent jonge eiken uit in de gemeente. Twee vliegen in één klap: ze zetten een changemaker in de schijnwerpers en de gemeente wordt er groener van.
  4. Iedereen die in de bibliotheek van Genk passeerde, kreeg een bladwijzer mee met een beetje info over een changemaker.
  5. Podcasts maken kan makkelijk, met behulp van je telefoon als audiorecorder en een hele resem gratis apps die je online vindt. Neem een voorbeeld aan het team Gent-Macharius, die verhalen opnamen van changemakers uit hun wijk.

 

 

Zelf aan de slag?

Vind ze ook in jouw gemeente: changemakers die het verschil maken. Zet ze in de kijker, op een voetstuk, breng ze in het straatbeeld en op social media.

Contacteer ons

Image
11.11.11 medewerker in gesprek met vrijwilliger op de kick-off van de campagne 2019
Wil je zelf aan de slag? We helpen je graag op pad.