Image
niger covid 19

"Willen we echt nog 57 jaar wachten om de vaccinatiegraad te halen?"

Opinie

De vaccinatiecampagne in ons land draait op volle toeren. Dat lucht op, maar de harde realiteit blijft dat amper 15 procent van alle vaccins terechtkomt in lage-inkomenslanden. Zo duurt het nog 57 jaar voor we wereldwijd de nodige vaccinatiegraad bereiken.

Deze opinie van Els Hertogen, directeur van 11.11.11, verscheen op zaterdag 19 juni in Het Belang van Limburg

Laten we echt toe dat het virus ons wereldwijd nog zo lang in haar greep houdt? Vooral als we de hefboom om de productie te versnellen zelf in handen hebben? Die hefboom is de tijdelijke opheffing van Covid-19-patenten, tot er wereldwijd voldoende mensen gevaccineerd of immuun zijn. Een voorstel dat Zuid-Afrika en India al in oktober 2020 op tafel legden binnen de Wereldhandelsorganisatie en dat intussen steun vond bij meer dan 100 landen. Zelfs de Verenigde Staten gingen overstag. Onder meer Japan, Australië en Europa liggen nog dwars.

Image
Vaccinatie in kwetsbare landen
© Belga

Dit ondanks een steeds luidere roep van academici, gezondheidsexperten, overheden, burgers en middenveldorganisaties om het voorstel te steunen. Zelfs het Europees Parlement nam vorige week een resolutie aan waarmee het de Europese Commissie  oproept om zich constructief op te stellen, omdat de Commissie de procedure bindende Wereldhandelsorganisatie blijft  blokkeren en enkel op vrijwillige acties van farmabedrijven blijft leunen. In de praktijk zien we echter dat vrijwillig engagement tekortschiet. De tijdelijk opheffing van Covid-19-patenten zou kennis en technologie die in grote mate opgebouwd werd met publieke middelen – openstellen waardoor meer producenten vaccins kunnen maken. Uiteraard zal enkel de opheffing van patenten niet volstaan voor een drastische opschaling van de productie. Maar het is wel een noodzakelijke stap binnen een geheel van maatregelen, zoals het inzetten op samenwerking tussen producenten en het opzetten van productiehubs in lage-in-komenslanden.

Image
Els Hertogen

Zolang het virus rondwaart, is er kans op mutaties en resistentie tegen de ontwikkelde vaccins. Niemand is veilig tot we allemaal veilig zijn.

Els Hertogen
Directeur 11.11.11

Het is dan ook teleurstellend dat er tijdens de G7-top vorig weekend met geen woord werd gerept over de tijdelijke opheffing van de patenten. De zeven beloofden wel 1 miljard vaccins ter beschikking te stellen voor lage-inkomenslanden, terwijl er 10 miljard vaccins nodig zijn. Of zoals lage-inkomenslanden scherp stellen: wat we nodig hebben is rechtvaardigheid, geen liefdadigheid. Als de beelden van massa begrafenissen of stervende mensen in de file aan ziekenhuizen onvoldoende aanzetten tot actie, laat het dan tenminste het besef zijn van gedeeld belang dat aanzet tot politieke daadkracht. Want zolang het virus rondwaart, is er kans op mutaties en resistentie tegen de ontwikkelde vaccins. Niemand is veilig tot we allemaal veilig zijn.