Image
feminisme

Vrouwen meer dan ooit onmisbaar

Actualiteit

Internationale Vrouwendag

Vrouwen zijn en blijven onmisbaar in onze maatschappij. Hiervoor willen we hen en hun bijdrage aan de samenleving vieren.

Verandering ondanks moeilijke tijden

8 maart, dat is traditiegetrouw internationale vrouwendag. Overal ter wereld vieren we vrouwen en hun bijdrage aan de samenleving. En die is wel wat. Bijna exact 1 jaar nadat de Wereldgezondheidsorganisatie Corona als een wereldwijde pandemie heeft afgekondigd is een ding duidelijk. Vrouwen zijn en waren afgelopen jaar onmisbaar. Niet alleen zijn ze de dragende kracht van de zorgsector, ze bevolken de gemiddelde essentiële winkel en doen nog steeds merendeel van het werk voor kinderen en huishouden. Als dokters, verpleegkundigen, zorgkundigen, maar ook als psychologen, maatschappelijk werkers, vakbondsleiders, activisten,… Niet alleen in België, maar ook wereldwijd stonden vrouwen aan de frontlinie van deze pandemie.

Ze hebben het niet makkelijk gehad, heel wat van die vrouwen. Hogere kans op besmetting door hun job. Meer kans op partnergeweld omdat ‘blijf in u kot’ niet voor iedereen de veiligste oplossing is. En wat als jouw job makkelijk te schrappen is denk maar aan de vele huishoudwerkers en textielarbeiders?

“Op 8 maart, zal de Internationale Vrouwendag gevierd worden. Deze keer op een andere manier door de pandemie. Toch zullen we vieren en de boodschap sturen dat we altijd voor gerechtigheid en vrijheid zullen vechten”

Myrtle Witbooi

Toch hield dit ze niet tegen om verandering te vragen. Zo werden er in Honduras door de maquilavakbond RSMH acties gehouden voor een geweldvrije werkvloer en in Zuid-Afrika streed de vakbond van huishoudwerkers, SADSAWU, voor een uitkering voor alle vrouwen die door Corona niet aan het werk konden gaan.

Watch Videoboodschap Myrtle Witbooi (SADSAWU) on YouTube.

Alle vrouwen op de eerste rij

Laten we deze dag dan ook gebruiken om alle vrouwen eersterangs burger te maken. Laten we eisen dat er nu eindelijk werk gemaakt wordt van gelijkheid. Waarbij het een evidentie is dat een vrouw een gelijk loon krijgt, dat vrouwen zelf kunnen beslissen hoe hun seksualiteit te uiten, dat seksisme niet langer bestaat. Een wereld waarin je geslacht, afkomst of geaardheid er niet voor zorgt dat je nog meer gediscrimineerd wordt.

Auteurs: Caroline Bal & Lieven Miguel Kandolo