Image
Verkiezingen Palestina

Verkiezingen in Palestina: wat staat er op het spel?

Actualiteit

In mei en juli 2021 zullen, voor het eerst in 15 jaar, opnieuw verkiezingen plaatsvinden in bezet Palestijns gebied. 11.11.11 zet samen met verschillende andere Belgische organisaties een aantal zaken op een rijtje, en doet in een nieuwe briefing paper een aantal aanbevelingen aan België en de EU.

Op 15 januari 2021 kondigde de Palestijnse president Abbas de organisatie van Palestijnse parlements -en presidentiële verkiezingen aan. Deze worden aangevuld met de benoeming van een nieuwe Palestijnse Nationale Raad (PNC, Parlement van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, PLO). Aangezien deze verkiezingen onder bezetting plaatsvinden, volstaan ze niet om te kunnen spreken over een “democratie”. Niettemin bieden de komende verkiezingen kansen voor de realisatie van de rechten van het Palestijnse volk en voor de hervatting van een vastgelopen vredesproces.

Image
apartheid palestina

Om deze kansen te grijpen, schuiven verschillende Belgische organisaties (11.11.11, Broederlijk Delen, CNCD-11.11.11, Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, SolSoc, UPJB, Viva Salud en Vrede vzw), samen met hun Palestijnse partners, de volgende aandachtspunten naar voren: erkenning van de uitslag; deelname aan de verkiezingen van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem en van Palestijnse gevangenen; eerbiediging van de democratische beginselen; de vertegenwoordiging van jongeren en vrouwen; en de impact van de Covid-19-pandemie op het verkiezingsproces.

De Palestijnse verkiezingen kunnen, als ze gehouden worden, een game changer zijn. Het is dan ook belangrijk dat België en de Europese Unie er de nodige aandacht aan besteden, en actie ondernemen om te anticiperen op de mogelijke gevolgen van deze verkiezingen.

De organisaties vragen daarom aan België en de EU om:

 

  • Een Europese waarnemingsmissie op te zetten voor de Palestijnse parlementsverkiezingen van mei 2021, alsook voor de presidentsverkiezingen van juli 2021.
  • Vóór de verkiezingen duidelijkheid te verschaffen over de voorwaarden voor volwaardige relaties met een toekomstige Palestijnse regering, zodat de resultaten van de parlements- en presidentsverkiezingen erkend kunnen worden en de financiering van de Palestijnse Autoriteit (PA) niet in het gedrang komt.
  • Druk uit te oefenen zodat Israël de Palestijnse verkiezingscampagne en de verkiezingen in Oost-Jeruzalem laat plaatsvinden en opdat Israël de verblijfsvergunningen van Palestijnse kandidaten of verkozenen niet stopzet of intrekt.
  • Israël onder druk te zetten om alle Palestijnse politieke gevangenen vrij te laten, met name de leden van de Palestijnse Wetgevende Raad (PLC), of ten minste toe te staan dat er in Israëlische gevangenissen verkiezingen kunnen worden gehouden en dat politieke gevangenen zich verkiesbaar kunnen stellen.
  • Aangezien het houden van verkiezingen afhankelijk is van de mate waarin de Covid-19-epidemie woedt, druk uit te oefenen op Israël om de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza gelijkwaardige toegang te geven tot vaccins, overeenkomstig Israëls verplichtingen als bezettende macht.
  • Er op toe te zien dat de Palestijnse Autoriteit (PA) en de de facto regering in Gaza de verkiezingscampagne en de verkiezingen vrij en veilig laten verlopen.
  • De PA aan te moedigen om de vertegenwoordiging van jongeren te verhogen en toe te werken naar een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen op kieslijsten, ten minste overeenkomstig de door de PLO vastgestelde normen.
  • Er voor te zorgen dat de PA en de de facto regering in Gaza het resultaat van de verkiezingen, de vierjarige ambtstermijn van de volgende gekozen Wetgevende Raad en de burgerlijke vrijheden eerbiedigen.
  • De Verenigde Naties, en in het bijzonder het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), op te roepen de nodige acties te ondernemen opdat Palestijnse vluchtelingen in de bezette Palestijnse gebieden en daarbuiten kunnen deelnemen aan de verkiezingen.