Image
Klimaatactiekamp2022_groepsfoto

Terugblik op een fantastisch klimaatactiekamp: Inspiratie, actie, reflectie en connectie!

Beweging

Van 4 tot en met 7 juli 2022 gingen een 15-tal jongeren op klimaatactiekamp naar de Hoge Rielen (Kasterlee). Een samenwerking tussen Globelink, 11.11.11 en het jongerencollectief Climate CollActive. Een boeiend en afwisselend programma zorgde voor een fantastisch kamp met een heerlijke groepssfeer. Dat verdient een korte terugblik!

Image
Klimaatactiekamp2022_sessieactietraining

Maandag 4 juli

Tijd voor klimaatactie! Rond het middaguur verzamelden we op het terrein van de Hoge Rielen. Eerst samen picknicken en onze safe(r) & brave(r) space creëren. Daarna gaf Mees van Tractie, het trainerscollectief van Vredesactie, een sterke training over verschillende actievormen, rollen bij acties, drempels tijdens het actievoeren en het wegwerken ervan, en het werken met buddies, voor tijdens en na de actie.

We sloten de avond af met een echt kampvuur, het perfecte moment om elkaar nog wat beter te leren kennen bij het dansende vuur.

Mensen die niet aan de hekken staan bij een actie, zijn ook van groot belang.

Mees van Tractie

Dinsdag 5 juli

De Hoge Rielen zijn een groot terrein, we waren er niet alleen op kamp ☺. Dus grepen we de kans om samen te werken en uit te wisselen met andere groepen. In de voormiddag nodigde Broederlijk Delen onze groep uit om deel te nemen aan een panelgesprek over klimaatactivisme. Louis nam een deel van de moderatie op zich en stelde de juiste vragen. Cato nam deel aan het panel en was spreekbuis voor de stem van jongeren. 

Image
klimaatactiekamp2022_panelgesprek

Gras groeit niet door eraan te trekken. - Klimaatactie is als een fiets. - Je moet de stoel aanvallen, niet de persoon op de stoel.

Na de middag deelden Cato en Jonathan hun ervaringen rond het klimaatkamp van Wenen - rond actie voeren en burgerlijke ongehoorzaamheid. Voor sommigen bracht de zwemvijver op het juiste moment de nodige verkoeling en ontspanning, anderen gingen nog wat dieper in op de materie. Hoe kan je jezelf zo goed mogelijk beschermen bij een aanhouding door de politie? De avond werd al dansend afgerond: we kregen een initiatie Dabke, een aanstekelijke Midden-Oosterse dans. Onze groep werd alsmaar groter – niet alleen de jongeren van Broederlijk Delen sloten aan - ook voorbijgangers konden niet weerstaan aan de muziek, toen ze voorbij onze dansplek passeerden.

Woensdag 6 juli

André Harinck van Extinction Rebellion begeleidde een sessie rond burgerlijke ongehoorzaamheid en  het voeren van geweldloze acties. We leerden door spectrumlijnen na te denken over onze eigen visie: ‘dit vind ik gewelddadig’ — ‘dit vind ik geweldloos’, ‘dit zou ik doen’ — ‘dit zou ik niet doen’. Aan de hand van een rollenspel werd er een de-escalatie-oefening gedaan.

Image
klimaatactiekamp_sessie Extinction Rebellion
Image
Klimaatactiekamp2022_klimbos

Na de middag was het tijd om het terrein van de Hoge Rielen eens te bekijken vanuit een ander perspectief: den boom in. Diegenen met hoogtevrees waren de grootste supporters voor iedereen die van de ene boom naar de andere klom. Na deze klimervaring ging het programma naadloos over naar een workshop, waarbij Tom, van Sterrebos blijft!, zijn ervaringen deelde rond bosbezettingen. Met een straffe opdracht tegen de tijd werd dit door de groep ook even in praktijk gebracht :   een boom bezetten

Een open avond kon niet ontbreken – we verwelkomden Grootouders voor het Klimaat, de actie Bikes not Bombs van Vrede vzw werd toegelicht, Globelink bundelde de zotte plannen van de jongeren voor het najaar, en 11.11.11 verduidelijkte een project ‘Maak een REUSachtig statement voor Klimaatrechtvaardigheid’. Het werd nog maar eens bevestigd dat klimaatactie heel veel aspecten omvat en dat iedereen zijn/haar/hun eigen manier van actievoeren kan vinden.

Een Silent Disco was voorzien om in stijl te eindigen, maar deze plannen werden die avond door Bpost geboycot, de hoofdtelefoons werden helaas pas de dag nadien geleverd. Gelukkig konden we toch eindigen met een zalige avond vol West-Vlaamse rap, een beetje dansen en zelfs een kampvuurmoment.

Donderdag 7 juli

Opeens al de laatste dag. We kregen wel de tijd om rustig te verwerken wat er de voorbije dagen besproken werd en welke indrukken alles nagelaten had. De laatste sessie was dan ook ideaal om het klimaatactiekamp mee af te sluiten. Flo en Annick van Spiritual Ecology (Nederland) namen de deelnemers mee in gesprekken met anderen en met onszelf: we focusten op het belang van hoop, veerkracht en connectie. Tijd om alle emoties te laten bezinken en even de tijd te nemen, te luisteren, zonder oordeel (deep listening) en stil te staan

Het klimaatactiekamp werd nog afgerond met een korte check-out waarbij we unaniem konden vaststellen: deze groep heeft een fantastisch klimaatactiekamp samen beleefd. Vooraf kenden we elkaar niet, maar heel snel hebben we elkaar gevonden. Merci iedereen voor dit bruisend enthousiasme!

De reünie is op komst en het einde van het klimaatactie-avontuur van deze groep is nog lang niet in zicht.

Image
klimaatactiekamp2022_sessieSpiritual Ecology
Image
Gefinancierd door de Europese Unie

Deze activiteiten worden aangeboden met de financiële steun van de Europese Unie binnen het project 1Planet4All. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.