Image
BikesnotBombs

Bikes Not Bombs

Icon action
Actie
Brussel

Neem deel aan onze fietstocht en/of picknick voor een kernwapenvrije wereld in Brussel!

Fietsactie Bikes Not Bombs

2022, kernwapens zijn al langer dan één jaar illegaal onder internationaal recht.
Toch investeren kernwapenstaten nog steeds miljarden dollars aan de vernieuwing en uitbreiding van hun kernwapenarsenalen.

Daarom vinden er in september acties plaats aan verschillende militaire basissen in Europa. Ook in België organiseert de Belgische Coalitie tegen Kernwapens (BCK) opnieuw een fietsactie, ditmaal in Brussel, gecombineerd met een picknick. We roepen ons land samen op om af te zien van de massavernietigingswapens die op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel liggen.

Planning

  • We verzamelen om 14u30 aan Brussel-Noord en starten om 15u00 aan onze fietstocht die ons door Brussel en langs relevante internationale instellingen zal leiden.
  • Na de fietsactie komen we samen rond 17u samen in het Jubelpark, waar we samen naar speeches luisteren en een aperitief drinken.

Kernwapens in België

De kernbommen, die in 1963 in België geplaatst werden, worden tussen 2022 en 2024 vernieuwd. Dit betekent dat de huidige kernbommen in Kleine-Brogel teruggestuurd worden naar de Verenigde Staten. Het is dus hoog tijd voor een transparant en democratisch debat! De Belg, inclusief de Belgische regering, moet zich de vraag stellen of we wel nieuwe kernwapens op ons grondgebied willen. Willen we blijven deel uitmaken van een machtsspel dat gespeeld wordt door enkele landen en een bedreiging vormt voor mens en planeet? Of willen we deel uitmaken van de groep landen die streven naar een kernwapenvrije wereld en het goede voorbeeld geven door het Verbodsverdrag op Kernwapens te ondertekenen?

Met een ludiek en vredevol protest, willen we samen één duidelijke boodschap brengen: Geen kernwapens in België!