Image
Haris Azhar en Fatia Maulidiyanti in de video

Stop criminalisering van Indonesische mensenrechtenactivisten Fatia en Haris

Actualiteit

Mensenrechtenactivisten Haris Azhar en Fatia Maulidiyanti werden op 17 maart 2022 aangeklaagd op grond van artikel 27 van de Wet op Elektronische Informatie en Transacties. Samen met Amnesty International eisen we dat de Indonesische autoriteiten alle aanklachten tegen Haris en Fatia laten vallen.

Vorig jaar maakten we melding van de aanklacht van Minister Luhut tegen 2 mensenrechtenactivisten die de belangenconflicten tussen beleidsmakers en lokale mijnbouwbedrijven in West-Papua aankaarten. Ruim een half jaar later worden Fatia Maulidiyanti en Haris Azhar officieel aangeklaagd op grond van de wet op Electronische informatie en transacties, de zogenaamde cyberwet. 

Samen met de andere ngo’s die het rapport over mijnbouw in het district Intan Jaya blijven ze bij hun bevindingen die gebaseerd zijn op informatie die openbaar is. Het valt op dat het rapport zelf niet in vraag wordt gesteld, maar wel de Youtube uitzending waarin Fatia, coördinator van 11-partner Kontras geïnterviewd wordt door Haris, de ex-coördinator van deze groep. 

Amnesty International heeft deze zaak internationaal opgenomen als één van hun “schrijf ze vrij”-acties. Voor alle duidelijkheid, beiden zijn momenteel nog op vrije voeten, de actie is erop gericht om de aanklacht te laten vallen en aanpassingen aan de cyberwet om dit soort zaken in de toekomst te vermijden zodat activisten in Indonesië hun werk kunnen blijven doen zonder represailles.

 

Download de brief