Image
'Bite to Fight'-repen helpen cacaoboeren aan een leefbaar inkomen

Oxfam zet nieuwe standaard in chocoladeland

Actualiteit

'Bite to Fight'-repen helpen cacaoboeren aan een leefbaar inkomen

Oxfam Fair Trade zet met 'Bite to Fight' een nieuwe standaard in de strijd voor eerlijke chocolade. De fairtradepionier betaalt als eerste de prijs die volgens recent onderzoek nodig is om West-Afrikaanse cacaoboeren aan een leefbaar inkomen te helpen. "We betalen per ton cacao $1068 extra, bovenop de fairtrademinimumprijs en fairtradepremie. Wij leggen de lat hoger, maar enkel als iedere speler bereid is om boeren een eerlijke prijs te betalen, kunnen we de chocoladesector duurzaam maken", klinkt het. 

Oxfam-Wereldwinkels zorgde eind vorig jaar mee voor ambitieuze doelstellingen in het partnerschap voor duurzame Belgische chocolade 'Beyond chocolate'. De chocolade-industrie, de supermarkten, de overheid en het middenveld maakten zicht sterk om er tegen 2030 voor te zorgen dat de cacao die verwerkt wordt in Belgische chocolade afkomstig is van boeren die minimaal een leefbaar inkomen [i] verdienen. Uit recent onderzoek blijkt immers dat het gros van de West-Afrikaanse cacaoboeren nog steeds in extreme armoede leeft.[ii]

Daar zijn verschillende verklaringen voor, maar de lage prijs die boeren voor hun cacao krijgen is er zeker één van. Daarom betaalt Oxfam Fair Trade voor elke ton cacao uit Ivoorkust, een extra premie van 1068 dollar rechtstreeks aan de partnercoöperatie.

"Dit is een flexibele premie die rekening houdt met de schommelingen van de marktprijs. Op die manier garanderen we dat per ton cacao op elk moment een prijs nodig voor een leefbaar inkomen [iii] wordt betaald. Niet op weg, niet verbeterd, niet bijna, maar helemaal.", zegt Marion Meyvis, product manager bij Oxfam Fair Trade.

Integrale strategie

Dit past in een integrale strategie voor een leefbaar inkomen waarbij de betrokken boeren in ruil voor de hoger betaalde prijs met de hulp van de coöperatie inspanningen moeten leveren om de kwaliteit, hoeveelheid en efficiëntie van hun cacaoteelt te verbeteren. Mét aandacht voor duurzame landbouwtechnieken die verdere ontbossing tegengaan. En de focus op het aanboren van andere inkomensbronnen (onder meer door het telen van andere gewassen), beter geldbeheer en het verhogen van de onderwijskansen van de kinderen.

Met de nieuwe Bite to Fight-repen lanceert Oxfam-Wereldwinkels opnieuw een oproep aan iedereen in de sector om zich te engageren. Een aantal bedrijven en supermarktketens zetten al de eerste positieve stappen, nu is het zaak om iederéén met een hart voor Belgische chocolade mee aan boord te krijgen. "Een leefbaar inkomen is immers niets minder dan een mensenrecht. Daarvoor kijken we ook naar onze politici. De tijd waar men dacht dat het probleem enkel met vrijwillige initiatieven opgelost kon worden, ligt achter ons. Er is nood aan een wetgevend kader dat het respect voor mensenrechten verplicht maakt voor alle bedrijven", zegt Thomas Mels, Hoofd Politiek-Zuid bij Oxfam-Wereldwinkels.

Tegelijk nodigt Oxfam alle chocoladeliefhebbers uit mee hun tanden te zetten in de Bite to Fight-chocolade. Je steunt er rechtstreeks Ivoriaanse cacaoboeren mee, maar ook de strijd voor een eerlijke en duurzame cacaosector.

Ontdek de nieuwe Bite to Fight (for a fair income)- repen nu in een Oxfam-Wereldwinkel.

 

[i] Een leefbaar inkomen is een inkomen waarmee een gezin minstens zijn basisbehoeften kan bekostigen, zoals voldoende voedzaam eten, fatsoenlijke huisvesting, kleding, medische zorg, scholing, transport en een kleine financiële buffer..

[ii] Een studie van KIT Royal Tropical Institute berekende dat een gemiddeld cacaoproducerend gezin in Ivoorkust 2.346$ per jaar verdient, terwijl ze 6.518$ per jaar moeten verdienen om waardig te kunnen leven

[iii] Farmer Livining Income Reference Price https://www.fairtrade-deutschland.de/fileadmin/DE/01_was_ist_fairtrade/05_wirkung/studien/study_true_cost_cocoa_farmer_income_2018.pdf