Image
ontwikkeling mijn

OESO geeft cijfers ontwikkelingssamenwerking 2020 vrij. De impact van COVID-19 vraagt om meer inspanningen

Actualiteit

De wereld besteedde 0,32% van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) aan ontwikkelingssamenwerking in 2020. De cijfers werden vandaag bekend gemaakt door het ontwikkelingscomité van de OESO. 

Dit betekent niet alleen een beperkte stijging in % tegenover 2019 (toen was het 0,30%), maar ook in absolute cijfers  (161,2 miljard dollar). Toch blijft het ver onder de vijftig jaar oude belofte van de 0,7% en ver onder wat nodig is onder meer in de strijd tegen de impact van COVID-19. Het enige antwoord op de globale uitdagingen van vandaag is meer internationale solidariteit. Meer en goed bestede middelen vanuit ontwikkelingssamenwerking zijn en blijven een onmisbaar deel van de oplossing.

De rijke landen schieten tekort

Het wereldwijde percentage voor 2020 betekent een beperkte stijging ten aanzien van 2019, ook in absolute cijfers. De stijging is gedeeltelijk, maar dus niet helemaal te wijten aan een dalend BNI als gevolg van de economische crisis. Een aantal rijke landen hebben weldegelijk extra inspanningen gedaan. Toch moet er niet teveel victorie gekraaid worden. Rijke landen hebben voor 16 000 miljard dollar aan eigen steunmaatregelen voorzien. Slechts 1% daarvan gaat naar de globale uitdagingen via ontwikkelingssamenwerking, aldus de OESO. Bovendien blijven de rijke landen ver af van de beloofde 0,7%.  

Meer middelen blijven dan ook nodig. De impact van COVID-19 wereldwijd is gigantisch. De VN spreekt in een recent rapport van de ergste recessie in 90 jaar, waarbij de meest kwetsbare groepen disproportioneel hard getroffen worden. 114 miljoen jobs gingen verloren en 120 miljoen mensen zijn teruggevallen in extreme armoede. Het IMF schat dat ontwikkelingslanden 200 miljard dollar extra nodig hebben tot aan 2025 voor de heropbouw post COVID-19.  Investeren met publieke middelen via ontwikkelingssamenwerking in dienstverlening zoals sociale bescherming en onderwijs, is meer dan ooit nodig om basisrechten voor iedereen te kunnen garanderen.  

 

Image
Infographic cijfers OESO DAC

België bemoedigende cijfers

Ook ons land tekent een stijging op : van 0,41% naar 0,47%.  Ook bij ons is dit niet louter te wijten aan een dalend BNI, want ook in absolute cijfers kent de Belgische ontwikkelingssamenwerking een lichte stijging (+2,8%) tot 2,290 miljard dollar. Dit is bemoedigend, zeker in budgettair moeilijke tijden. Toch blijft België onder het Europese gemiddelde van 0,5% hangen. Ons land heeft dan ook nog een lange weg te gaan om de beloofde 0,7% te bereiken. « De globale uitdagingen, waaronder COVID-19 en de klimaatcrisis, kennen geen grenzen. Onze antwoorden daarop beter ook niet. Er moet daarom dringend werk gemaakt worden van het in het regeerakkoord beloofde bindend groeipad. De aan de gang zijnde besprekingen binnen de regering over de toekomstige begroting zijn een uitgelezen moment om dit engagement waar te maken », aldus Els Hertogen, directeur van 11.11.11. 

De globale uitdagingen, waaronder COVID-19 en de klimaatcrisis, kennen geen grenzen. Onze antwoorden daarop beter ook niet. Er moet daarom dringend werk gemaakt worden van het in het regeerakkoord beloofde bindend groeipad. De aan de gang zijnde besprekingen binnen de regering over de toekomstige begroting zijn een uitgelezen moment om dit engagement waar te maken

Els Hertogen
Directeur 11.11.11